Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Başbakan Ecevit'le Meclis'teki makamında konuşma olanağı bulduk.
Başbakan, çoğunlukla "kuşku"yla baktığı IMF'nin bu defaki görüşmelerinden "memnun" görünüyor.
- IMF yeşil ışık yaktı, diyebilir miyiz?
- Evet. Denilebilir. Bizim için önemli olan da bu. Bundan sonrasını Türkiye çözebilecek durumdadır. IMF, genel dengelere bakıyor. Dedikleri şu: Enflasyonu canlandırmayın, genel dengeleri bozmayın. Zaten bizim programımız da bu yönde.
- Memur maaşlarının belirlenmesi gibi somut konularda bir önerileri var mı?
- Hayır. Kaynağı bulundukça ve genel dengeyi bozucu etkisi olmadıkça bir sorun yok. Buna biz zaten dikkat ediyoruz. Yapısal reform sayılacak çalışmalarımız da sürüyor. Bankalar Yasası, sosyal güvenlik reformu, vergide aksayan yönlerin giderilmesi, gümrükler ve akreditasyonla ilgili düzenlemeler, tahkimle ilgili düzenleme yapılıyor.
Ecevit, Türkiye'nin programıyla IMF'nin beklentilerinin örtüştüğünü vurgulayarak şöyle diyor:
- Türkiye'nin sorunu yüksek faiz. IMF'nin vereceği sembolik tutarda krediden çok yaklaşımı bizim için önemli. IMF bu düşünceye gelmiş görünüyor. Bu sağlanırsa, Türkiye dışardan içeriye göre çok daha ucuz kaynak bulabilir ve bu da faizlerin düşmesini sağlar. Böylece ekonomi düzlüğe çıkar.
Başbakan'a konsolidasyon (borç erteleme) konusunun gündeme nasıl girdiğini soruyoruz:
- Biz de bunu araştırdık. Dünkü zirvede de bu yönüyle konu oldu. Sayın Pakdemirli'nin kişisel bir değerlendirmesi olmuş. Sayın Yılmaz'ın bilgisi dışında. Konsolidasyon kesinlikle söz konusu değil. Sözü bile edilmedi. Ne iç borçlarda, ne dış borçlarda konsolidasyon gibi bir karar ve eğilim söz konusu değil.
Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz'la birlikte IMF görüşmeleri konusunda Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'dan aldığı brifingden sonra rahatlamış. Bugün IMF'nin olumlu bir açıklama yapmasını bekliyor.
* * *
ECEVİT'e gündemdeki diğer konuları soruyoruz...
Örneğin Abdullah Öcalan hakkındaki idam kararı...
- Bu konuda Batılı liderlerden sizi arayan oldu mu?
- Hayır. Herhangi bir temas olmadı.
Ecevit bir değerlendirme de yapmak istemiyor:
- Yargı süreci devam ediyor. Bu süreç tamamlanmadan konuşmam doğru olmaz.
* * *
BAŞBAKAN'dan "takiye giderek içtenliğe dönüşebilir" sözlerini biraz açmasını istiyoruz...
- Bunu genel olarak ifade ettim. Tarikatlardan duyulan kaygılarla ilgili olarak. Takiye yapma zorunluluğu hissetmeleri toplumun büyük çoğunluğunun laikliğe sahip çıkmasındandır. Bu nedenle takiyeye yöneliyorlar. Ama onların içlerinde de samimi dindarlar, laikliğe inanmış dindarlar bulunabilir. Dindarların hepsi laikliğe karşı değildir. İçtenlikle laikliğe inanlar vardır. Bunu kastettim. Öyle tarikatlar ortaya çıktı ki, Kanada'da toplu intiharlar oldu, Japonya'da tarikat mensupları metroya zehirli gaz attılar. Türkiye'de ise hiç böyle şeyler olmadı.
Başbakan'ın gündemi ekonomi ağırlıklı görünüyor.
İlk sırada IMF ve sosyal güvenlik reformu var.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr