IMF'nin gönderdiği 500 milyon dolarlık deprem yardımı, memur maaşlarının ödenmesinde kullanıldı mı?
Devlet Bakanı Recep Önal'ın Antalya'daki sözleriyle gündeme gelen bu soruya Başbakan Bülent Ecevit, dünkü görüşmemizde açıklık getirdi.
Ecevit,
"deprem yardımından, memur maaşı ödenmesi söz konusu değil, ayrıca böyle bir ödeme de mümkün değil" diyerek şu bilgiyi verdi:
"IMF'den 500 milyon dolarlık deprem yardımı şu saate kadar (dün öğle saatleri) Hazinemize ulaşmamıştır. Dolayısıyla bu yardımdan henüz herhangi bir ödeme yapılmış olması olanaksızdır."Ecevit, ayrıca, depremzedelere, şimdiye kadar gelen yardımlardan çok daha fazlasının devlet bütçesinden ödendiğini de vurguladı ve Devlet Bakanı Recep Önal'ın Antalya'daki sözleriyle bunu kastetmiş olduğunu belirtti.
Böylece Başbakan, Devlet Bakanı Recep Önal'ın soru işareti yaratan ifadesini açıklığa kavuşturmuş oldu.
Ecevit, ayrıca bugüne kadar gelen deprem yardımları ile harcandıkları yerleri içeren detaylı bir dökümü de açıklayarak kamuoyunda oluşan kuşkuları giderdi.
* * *
2000 yılı bütçesi Meclis'e sunuldu.
Bütçe rakamları, Türkiye'nin sorunlarını açık biçimde ortaya koyuyor.
21. yüzyılın ilk bütçesinden en büyük payı, 20. yüzyılın son bütçesinde olduğu gibi
"Hazine" alıyor.
46.8 katrilyonluk bütçeden Hazine'ye ayrılan pay 26.1 katrilyon lira.
İkinci büyük payı ise 7.7 katrilyon lirayla Maliye Bakanlığı alıyor.
Hazine'ye ayrılan pay bütçenin yüzde 55'i, Maliye'ye ayrılan pay da yüzde 15.
Bunun anlamı şu:
Türkiye'nin bir numaralı sorunu faiz. Hazine'ye ayrılan payın yüzde 90'ından fazlasını iç ve dış borç faiz ödemeleri oluşturuyor.
Bu haliyle 2000 yılı bütçesine bir
"borç ödeme planı" demek abartılı olmaz.
Bütçesinin yarısından fazlasını borç faizi ödemelerine ayıran Türkiye, kalan yarısından en büyük payı da savunmaya veriyor.
Milli Savunma'ya ayrılan 4.1 katrilyon lira, bütçenin yüzde 8.7'sini oluşturuyor.
Bu da Türkiye gündeminde, borç ödemelerinden sonra ikinci büyük sorunun savunma olduğunu gösteriyor.
Bütçenin kalan yaklaşık yüzde 20'lik bölümü ise personel ve diğer cari harcamalarla, yatırım harcamalarına kalıyor. Ki yatırımlara ayrılan pay yüzde 5'in altında bir tutar.
Olumlu sayılabilecek bir işaret, hizmet bakanlıkları arasında en fazla payın yüzde 7 oranıyla Milli Eğitim'e ayrılmış olması.
Vurgulanması gereken bir nokta da bütçe açığı. 2000 bütçesinde 32.4 katrilyon gelir ve 14.4 katrilyon açık öngörülüyor. Açığın yine borçlanmayla kapatılacağı belirtiliyor.
Türkiye, 2000 yılına tahmin edilen gelirin yarısı kadar borçlanma gereğiyle giriyor.
Yeni yüzyılın ilk bütçesi de gösteriyor ki, Türkiye çok ciddi bir borç sarmalında...
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr