Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       HÜKÜMETLE CHP arasındaki "seçim hükümeti" konusundaki anlaşmazlığın Meclis çalışmalarına yansıması, iktidar liderlerini harekete geçirdi.
Başbakan Mesut Yılmaz, Meclis'in çalıştırılması konusunda "uzlaşma" arayışı içinde olacağını açıkladı. CHP'nin 1999'da erken seçim talebiyle ilgili olarak da "Meclis yaz tatiline girmeden seçim kararı alabiliriz" diyerek bir adım daha attı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de, Meclis gündemindeki önceliklerin CHP ile birlikte belirlendiğini anımsatarak, Baykal'a, "Gelin Meclis'i çalıştılarım" çağrısında bulunuyor.
Ecevit, CHP'nin, "Meclis toplantılarını açmak için yeterli sayıyı bulmak iktidarın görevidir, iktidar Meclis'i açsın biz Genel Kurul'a gireriz" biçimindeki görüşünü yanıtlarken Baykal'a şöyle sesleniyor:
"Meclis gündeminin öncelikleri CHP ile birlikte belirlendi. Benim çağrım şu: Eğer gündemdeki öncelikler konusunda CHP görüşlerini ve isteklerini değiştirdiyse bunu bize bildirsin. Meclis gündemini yeniden belirleyelim. Meclis toplantılarına katılmak milletvekillerinin görevidir. Bu görevden kasıtlı olarak kaçmak kamuoyunun Meclis'e güvenini sarsar."
Bülent Bey, Yılmaz - Baykal zirvesine atıfta bulunarak şu anımsatmayı yapıyor:
"Hem Sayın Başbakan Mesut Yılmaz, Sayın Deniz Baykal'la görüşerek hem de koalisyon ortağı partilerle CHP'nin Grup Başkanvekilleri görüşerek gündemdeki öncelikler konusunda anlaşmaya vardılar. Sayın Baykal bir süre belirledi. Haziran sonuna kadar, yani Meclis yaz tatiline girmeden önce, gündemde öncelik verilen tasarıların Meclis'ten çıkarılabilmesinin koşullarını öne sürdü. Fakat gündemdeki tasarıların haziran sonuna kadar yasalaştırılabilmesi için TBMM'nin çalışma saatlerinin uzatılması zorunlu. Bu zorunluluğu bildiği halde CHP, saatlerin uzatılmasını engelliyor. Tasarılar konusunda hem Meclis'i hızlı çalıştırıp bu yasaların çıkmasını sağlayın diyor hem de ayağımızı bağlıyor. Hükümetin Meclis'teki hızını kesiyor. Bu durumda Meclis gündeminin öncelikli tasarıları haziran sonuna kadar Meclis'ten geçirilemezse bundan CHP sorumlu olacaktır."
Ecevit, CHP'nin bu tavrına kamuoyundan da tepki geldiğini belirterek şöyle devam ediyor:
"Erken seçim konusunda ve uzun süreli seçim hükümeti konusunda dayatmakla da CHP engellemesini sürdürmüş oluyor. Çünkü erken seçim ortamı da uzun süreli seçim hükümeti tartışmaları da Meclis'in çalıştırılmasını zorlaştırıyor. CHP böylece hükümetten ve Meclis'ten çok Türkiye'yi engellemiş oluyor. Çünkü gündemde öncelik verilen tasarılar arasında vergi reformu gibi, haller yasası gibi Türkiye için yaşamsal önem taşıyan tasarılar CHP'nin tavrı yüzünden Meclis'te bir türlü görüşülemiyor. Kamuoyu da bunun bilincinde. O yüzden CHP'nin kendi yandaşları arasında bile bu partiye tepkiler geliyor. Ama Sayın Baykal bunu umursamıyor."
Başbakan Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Ecevit'in, CHP lideri Baykal'a çağrıları yeni bir uzlaşma zemininin doğmasını sağlayabilir ve siyasetteki tıkanıklık aşılabilir.



Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr