Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Dünyanın gözü İmralı'da...
Apo davasına en küçük bir toz, en ufak bir gölge düşmemeli.
İlk duruşmadaki görüntüler, adil yargılama konusunda Batı dünyasının taşıdığı peşin "kuşku"nun ne kadar yersiz olduğunu kanıtladı.
Sav - savunma - yargı üçlüsünün serbestiyeti, duruşmanın aleniyeti, sanığın koşulları açısından kimsenin söyleyebileceği söz yok.
Tartışılan tek konu, DGM'de bir askeri üye bulunması.
Avrupa'nın takılacağı tek nokta bu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, sırf bu nedenle DGM kararını kabul etmiyor. Bu yönde Türkiye aleyhine tazminat hükmetmiş durumda.
* * *
APO davasıyla ilgili olarak Ankara'nın gündeminde de bu konu var.
Yeni hükümetin ilk işi Anayasa DGM'leri sivilleştirmek için Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ve Devlet Bakanı Yüksel Yalova'dan kurulu bir komisyon oluşturdu. Komisyon çalışmalarını Devlet Bakanı Yalova'ya sorduk.
Yalova'nın verdiği bilgiye göre komisyonun tercihi Anayasa'nın değiştirilmesi yolunda oldu.
Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı taslağı benimseyen komisyon önce Başbakan'a sonra siyasi partilerin liderlerine taslağı sunacak.
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün yapacağı bu sunuşlardan hemen sonra taslak Bakanlar Kurulu'na gelecek ve Meclis'e sevkedilecek.
* * *
BAŞBAKAN'ın açıklamasına ve sanık avukatlarının başvurusuna rağmen dava ertelenmedi.
Neden?
Bu soruya Apo'yu yargılayan DGM'nin savcıları şu yanıtı veriyorlar:
"Davayı etkileyecek bir gelişme somut ve ciddiye alınır bir aşamaya gelmeden dava ertelenemez. Sadece basında çıkan haberler esas alınarak böyle bir karar verilemez. Eğer Anayasa'yı değiştirme yolunda bir girişim resmen yapılır ve ciddiyet kazanırsa o zaman mahkeme davayı etkileyecek bu girişimi değerlendirir."
* * *
KONUYU Başbakan Ecevit'le konuştuk.
Ecevit, söz konusu değişikliğin Bakanlar Kurulu'nde ele alındığını ve üç bakanın katılımıyla bir komisyon oluşturulduğunu anımsattıktan sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
"En kısa sürede bu çalışma tamamlanacak ve Meclis'e sevkedilecek. Ancak Meclis'in çalışabilmesi için komisyonlarının belirlenmesi gerekiyor."
Meclis çalışma düzenini aldığında değişiklik önerisini görüşmeye başlayacak.
Şu anda hükümet ortaklarının referandumsuz Anayasa değişikliği için milletvekili sayıları yetmiyor. Ancak muhalefet partilerinin de aynı yönde sözleri var. Meclis'in çalışmaya başlamasıyla kısa sürede Anayasa değişikliği yapılabilir.
Bu girişim ciddiyet kazanıncaya kadar da dava devam edecek.
Anayasa değişikliği dava bitmeden yapılabilirse o zaman duruşmalara ara verilebilir ve yargılamayı sivil DGM yürütebilir.
* * *
ANAYASA değişikliği gerçekleşir ve davayı sivil DGM tamamlarsa "adil yargılama" konusunda Türkiye'ye yöneltilecek eleştiriler de ortadan kalkacaktır.
Bu halde İmralı'ya hiç kimse en ufak bir "gölge" düşüremez.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr