Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Kapatılan RP'nin yasaklı lideri Necmettin Erbakan ile FP'li Meclis Başkan Vekili Yasin Hatiboğlu arasındaki telefon görüşmesinin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş tarafından deşifre edilmiş halini dün duyurmuştuk.
Başsavcı Savaş tarafından FP'nin kapatılması davasına delil olarak sunulan bant çözümüyle ilgili olarak Yasin Hatiboğlu'yla görüştük.
Hatiboğlu, Erbakan Hoca'yla böyle bir konuşma yaptığını ancak detaylarını anımsamadığını söylüyor.
Hatiboğlu'nun üstünde durduğu bir konu da, Erbakan Hoca'nın isteği.
Hoca'nın seçimlerin ertelenmesinden çok, Türk Ceza Yasası'nın 312. maddesinin değiştirilmesi temennisinde bulunduğunu belirtiyor.
Hatiboğlu, Başsavcı Vural'ın söz konusu kaset deşifresini delil olarak sunmasıyla ilgili olarak üç noktaya dikkat çekiyor:
"1- CMUK'un 254. maddesinin 2. fıkrasına göre yasal olmayan yollardan edinilmiş deliller hükme esas olmaz. Anayasa Mahkemesi de, 1971 - 41 E. 1971 -67 K. sayılı kararında ses bantlarının ve gizli ajan raporlarının delil sayılmayacağını hükme bağlamıştır.
2- Yine CMUK hükümlerine göre savcı veya mahkeme bant deşifresini bizzat yapamaz. Bant çözümlerini bilirkişiye yaptırması gerekir.
3- İşin esasına gelince bant çözümünden de anlaşıldığı gibi Erbakan Hoca'nın beni veya FP'yi yönlendirmesi, yönetmesi söz konusu değildir. Aksine ben Hoca'nın isteklerine karşı çıkmışım ve istediğini yapmamışım. Demek ki bir yönetme ve hatta yönlendirme hali yok."
Hatiboğlu, ayrıca Başsavcı Savaş'ın yasaları çiğnediği ve suç işlediği iddiasında da bulunuyor.
Diyor ki:
"Telefon dinlenmesi özel hayatın mahremiyetine tecavüzdür. Bu Anayasa'ya da, yasalara da aykırıdır. Başsavcı'nın bant kasetini bizzat çözüp, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine göndermesi benim özel hayatımla ilgili sırrımı ifşa anlamına gelir. Ben Yüksek Mahkeme üyelerine saygı duyarım ama sırrımı kimlerle paylaşacağıma ben karar veririm, bunu ben takdir ederim. Başsavcı yasalara aykırı şekilde bu bandı çözmüş ve mahkeme üyelerine göndermiştir. Böyle yasalara aykırı bir faaliyet Yüksek Mahkeme'den kabul görürse, o zaman tele - kulak çeteleri nasıl cezalandırılır? O zaman çeteler meşruiyet kazanmış olmaz mı?"
Anlaşılıyor ki, FP'nin savunması da aynı mantığa oturacak.
Anayasa Mahkemesi'nin bantla ilgili vereceği karar çok önemli bir içtihad oluşturacak.




Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr