Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       MEMUR maaşlarına yılın ikinci yarısında yapılacak zam oranıyla ilgili çalışma yarın sonuçlandırılacak.
Başbakan Yılmaz'ın yüzde 20 olarak açıkladığı zam oranının artırılıp artırılmayacağı konusunda Maliye Bakanlığı'nda yapılan çalışmaların ortaya koyduğu seçenekler, salı günü Bakanlar Kurulu'na sunulacak.
Başbakan Yardımcısı Ecevit ve DTP lideri Cindoruk'un artış arayışlarına rağmen, bütçe ödeneklerinin şimdilik yüzde 20'den fazla zamma olanak tanımadığı anlaşılıyor.
Başbakan Yılmaz'ın özellikle enflasyon oranının yüzde 50'ler düzeyinde gerçekleşmesini esas aldığı biliniyor. Başbakan Yılmaz'ın "yüzde 50 enflasyon hedefi" iddiasındaki hassasiyet, diğer liderler ve bakanlar tarafından da paylaşılıyor. Yılmaz'ın bu hedefi esas alarak, memur zammını da reel olarak yüzde 50 enflasyon oranına göre gerçekleştirmek konusunda ısrar ettiği kaydediliyor.
Ekonomiyle ilgili bakanların da desteklediği bu anlayışa dayalı olarak, hükümette yapılan hesap şöyle:
"Enflasyonda bariz bir düşme eğilimi görülüyor. Haziran enflasyonunun yüzde 1.6 çıkması bu konudaki iyimser beklentiyi güçlendirdi. Eğer önümüzdeki birkaç ayda da aylık enflasyon oranı yüzde 2'nin altında çıkarsa, hükümetin enflasyon hedefi gerçekleşecek demektir. Tam olarak yüzde 50 tutturulamasa bile yıllık enflasyonun bu seyir içinde yüzde 60'ın altında gerçekleşeceği söylenebilir."
Hükümet, enflasyonla ilgili bu değerlendirmesi üzerine memur maaşlarıyla ilgili hesabını da şöyle yapıyor:
"Yıllık enflasyon yüzde 60'ın altında gerçekleşirse, yılın ikinci yarısı için memurlara yüzde 20 oranında zam yapılması 1998 yılı için gerçekçi bir yaklaşım olur. Memur maaşları elbette yeterli düzeyde değildir. Ancak, geçmiş yılların kayıplarını bir yılda telafi etmek de mevcut bütçe olanaklarıyla mümkün değil. 55. hükümet, 1998'in ilk 6 ayı için yüzde 30 oranında maaş zammı yaptı. Özel indirim tutarının yükseltilmesiyle memurlara yılın ilk yarısında sağlanan artış oranı yüzde 32.5 oldu. Bu dönemde enflasyon ise yüzde 29 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla, yılın ilk 6 ayı için memur maaşlarında enflasyondan kaynaklanan bir erime gerçekleşmediği gibi birkaç puan da olsa reel artış sağlandı. İkinci yarı yıl için enflasyonun düşüş eğilimi sürerse, yüzde 20'lik maaş artışı ve vergi tarifesindeki değişiklik nedeniyle sağlanacak olanaklar, memur maaşlarını enflasyonun altına düşürmeyecektir. Yüzde 20 küsurluk bir artış, yıllık artışı yüzde 60'a yakın bir düzeye çekecektir. Enflasyonun da, yüzde 60'ın altında gerçekleşceği düşünülürse, söz verildiği gibi memur enflasyona ezdirilmemiş olacaktır."
Enflasyon, hükümetin tahminlerini aşar ve yüzde 60'ın üzerine çıkarsa...
Böyle bir durumda da hükümetteki genel eğilim, memurlara sağlanacak maaş artışıyla enflasyon arasındaki farkın sonbaharda memurlara ödenmesi yönünde.
Enflasyon, memur maaş artışını aşarsa ve maaşlardaki reel erime kadar bir ek ödemenin eylül veya ekim aylarında gerçekleştirilebileceği hükümet kulislerinde kaydediliyor.
Enflasyonun seyri, şimdilik hükümetin 1998 yılı için sözünü tutabileceğini gösteriyor. Ancak memurun sorunu, 1998'le sınırlı değil.




Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr