Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'la CHP lideri Deniz Baykal'ın imzaladıkları protokole anamuhalefet nasıl bakıyor?
Fazilet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan yanıtına, "biz seçim kararından memnun oluruz" diye başlıyor:
- Seçim bizi memnun eder ama, bazı kaygılarımız var. 10 ay kadar önceden seçim tarihinin belirlenmiş olması, korkarım, bürokrasiyi etkiler. İşler yavaşlayabilir. Tabii, bizim ümidimiz, bürokrasinin etkilenmemesi ve işlerin devam etmesi. İnşallah bu 10 aylık sürede Türkiye için iyi işler yapılır. Bu süre iktidar tarafından sadece seçim yatırımı yapılacak bir süre olarak görülmez.
- Protokolle alınan kararlara sizin yaklaşımınız nasıl olacak? Özellikle Meclis çalışmalarındaki tavrınızı nasıl etkileyecek?
- Protokolle kesinleşen bir husus da, başbakanlık konusu oldu. İlk kez Sayın Yılmaz'ın da, Sayın Baykal'ın da kurulacak hükümette yer almayacakları açıklandı. Meclis çalışmalarına gelince. Biz de Meclis'in çalışmasından yanayız. Engelleme yapmayı biz de istemeyiz. Ama, bunun için partiler arasında bir uzlaşma gerekir. Sadece Sayın Yılmaz'la Sayın Baykal'ın anlaşması yeterli olmaz. Biz uzlaşmaya açığız. Özellikle hangi yasaların çıkarılacağı konusunda bizim arkadaşlarla da bir temas kurulur ve uzlaşma sağlanırsa Meclis daha verimli çalışır. Meclis'in toplanamıyor, çalışamıyor gibi bir görüntü vermesinden biz de memnun olmayız.
Başbakan Mesut Yılmaz ise, seçim tarihinin şimdiden belirlenmesinin bürokrasiyi olumsuz yönde etkileyeceği görüşlerine katılmıyor. Başbakan Yılmaz, iktidar değişikliği olasılığının yüksek olduğu hallerde seçim kararının bürokrasiyi yavaşlatabileceğini, ancak, bugünkü koşullarda böyle bir durum olmadığını vurguluyor. Yılmaz, mevcut iktidarın seçimden daha güçlü çıkacağını, bürokrasinin de bunu bildiği için seçim kararından olumsuz yönde etkilenmeyeceğini öne sürüyor. Ayrıca bir seçim ekonomisi politikası da izlemeyeceklerini, ekonomik hedefleri tutturabilmek için daha önce açıkladıkları programa uyacaklarını da anımsatıyor.
CHP ile varılan uzlaşma sonrasında hükümetin ilk hedefi vergi reform tasarısını yasalaştırmak. Vergi reformu yasalaştıktan sonra da partiler arasında varılacak bir uzlaşma çerçevesinde diğer önemli tasarıları Meclis'ten geçirmek. Bu nedenle iki aşamalı bir çalışma planı öngörülüyor. Önce vergi tasarısının yasalaşmasını sağlayacak çalışma saatlerinin belirlenmesi ve ikinci aşamada da diğer yasalar için yeni bir çalışma düzeni oluşturulması.
Vergi tasarısı konusunda muhalefet partilerinin sert bir direnişi yok.
DSP lideri ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit bu hususu anımsattıktan sonra muhalefet partilerine şu çağrıyı yapıyor:
"Vergi tasarısı Türkiye için çok önemli. Milletvekillerinin bu bilinçle hareket edeceklerini umuyoruz. Vergi tasarısını engellemek bir anlamda Türkiye'yi engellemek olacaktır."
Yılmaz - Baykal protokolü ilk sınavını vergi reform tasarısının görüşülmesi sırasında verecek.



Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr