Hükümet ile Odalar Birliği'nin birlikte hazırladığı reel sektöre destek paketinin içeriğinden çok açıklanma biçimi merak konusu oldu.
Paketi, Başbakan Ecevit'in açıklayacağı duyurulduktan sonra, açıklamayı neden Odalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptı?
Bu soruya çeşitli yanıtlar verildi. Kimi, Başbakan'ın açıklama yapmayışını yorgunluğuna bağlarken, kimi, Ecevit'in paketin içeriğine katılmadığı için açıklamaktan kaçındığını öne sürdü.
Başbakanlık ve Odalar Birliği çevrelerinde dün yaptığımız küçük bir araştırma, açıklamanın neden Hisarcıklıoğlu tarafından yapıldığını ortaya koydu.
Aldığımız bilgiler şöyle:
"Paket dört bakan ve Odalar Birliği Başkanı'nın katılımıyla hazırlandı. Son çalışma açıklamanın yapıldığı günün öncesinde geceyarısına kadar sürdü. Çalışmaya Devlet Bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. Açıklamanın ise koalisyon gereği Başbakan tarafından yapılmasının uygun olacağı kararlaştırıldı. Ancak o gün Başbakan gün boyu Yüksek Askeri Şur'a toplantısında olduğu için açıklama metnini hazırlamaya zaman bulamadı. Bu nedenle de açıklamanın Pazartesi'ye bırakılmasını istedi. Ancak, Hisarcıkoğlu, kamuoyuna 30 Kasım'ın son tarih olarak verildiğini anımsattı ve Pazartesi'ye kalmasının paketin etkisini ve ilgisini olumsuz yönde etkileyeceğini bildirdi. Bu gerekçeyi makul bulan Başbakan da, açıklamayı Hisarcıklıoğlu'dan yapmasını istedi. Yoksa içeriğiyle ilgili Ecevit'in bir tereddütü yoktu."
Dört bakandan biri yerine Hisarcıkoğlu'nun yapmasında paketi koalisyon ortaklarından birine mal etmenin sakıncalı olacağı düşüncesi de etkili olmuş gibi görünüyor.
Paketin içeriğine gelince...
Odalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu, paketin önemli özelliğinin "enflasyon muhasebesi"ne geçiş kararı olduğunu düşünüyor. Bu kararı Türk ticaret hayatında bir "devrim" olarak niteleyen Odalar Birliği Başkanı, bu yöntemle gerçek değerlerin ortaya çıkacağını, bunun de hem ticaret erbabını hem de devleti rahatlatacağını düşünüyor.
Paketin hayata geçmesi Bankalar Birliği'nin Odalar Birliği'nin de düşüncesini alarak hazırlayacağı çerçeve anlaşma ile mümkün olacak. Bir paket halinde finansmanın yeniden yapılanmasına dönük olarak hazırlanan yasa tasarıları Meclis'e sevkedilecek. Krediler, gecikme faizleri, icra iflas koşulları yeniden düzenlenecek. Bankalar güçleri oranında şirketlerle oturup yeni ödeme planları yapacaklar ve reel sektör nefes alacak. "İstanbul yaklaşımı" olarak tanımlanan bu uygulama, Odalar Birliği'nin ısrarıyla Anadolu'yu da, KOBİ'leri de kapsayacak. Böylece "İstanbul Yaklaşımı" ile "Anadolu Yaklaşımı" birleştirilmiş olacak.
Hisarcıklıoğlu, paketin hayata geçmesiyle reel sektördeki canlanmanın hızlanacağı kanaatinde...
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025