Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       MTA Sismik - 1 Araştırma Gemisi'nin yenilenmesiyle ilgili çalışmaları izlemiş ve bu köşeden zaman zaman duyurmuştuk.
       Ankara, nihayet, 57 yaşındaki bu geminin yenilenmesi için gerekli kararları aldı.
       Yeni geminin alınabilmesi için, projenin Yüksek Planlama Kurulu'nca onaylanması bekleniyordu. Onay, 29.12.1999 tarihinde verildi ve Başbakan Bülent Ecevit'in imzasıyla ilgili kurumlara bildirildi.
       Yüksek Planlama Kurulu'nun kararı uyarınca, MTA'ya, "Deniz Jeolojisi ve Jeofiziği Araştırma Gemisi Projesi"ni 15 milyon dolar dış kredili olarak gerçekleştirme yetkisi verildi.
       Şimdi MTA, 17 Ağustos depreminden bu yana yoğunlaştırdığı çabaları sonucunda aldığı bu yetkiyi yeni yılın ilk haftalarında kullanacak.
       MTA, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı'nın da yardımıyla uluslararası ihaleye çıkacak. Yeni yılın ilk aylarında 65 metre uzunluğunda 15 - 16 metre genişliğinde modern bir araştırma gemisi alınmış olacak.
       MTA Genel Müdürü Cengiz Atak, iki yıllık bir süreç sonucunda nihayet Türkiye'nin modern bir araştırma gemisine sahip olacağını vurgularken şu bilgiyi veriyor:
       - 17 Ağustos depremi sonrasında böyle bir gemiye olan gereksinim çok daha iyi anlaşıldı. Oysa biz MTA olarak yıllardır Sismik - 1'in yenilenmesi gerektiğini vurguluyorduk. Metal yorgunu, 57 yaşında, her an batma riski taşıyan Sismik -1'in artık ihtiyaca yanıt vermediğini her ortamda dile getirdik. Artık, MTA yeni gemiyle denizlerimizde her türlü hizmeti verebilecektir.
       * * *
       EMEKTAR Sismik - 1 gemisi Türk kamuoyunun uzun yıllar "Hora" adıyla bildiği gemi.
       Türk - Yunan ilişkilerinin gerginleştiği her dönemde "Hora Ege'ye açıldı" haberleriyle anımsanır bugünkü Sismik - 1. Onun Ege'ye açılması sismik araştırmalardan çok "Ege sorunu"nun yine gündemde olduğunu düşündürür. Neredeyse, bir paroladır, Hora'nın Ege'ye açılması.
       Peki, 2000 yılında 58 yaşına basacak olan bu emektar gemi yenisi alınınca ne olacak?
       MTA Genel Müdürü Atak bu sorumuzu gülerek karşılıyor:
       - Eski adıyla Hora, yeni adıyla Sismik - 1'i müzeye dönüştüreceğiz.
       Hem yaşı, hem işlevi hem de Türk - Yunan ilişkilerindeki tarihi anılarıyla Sismik - 1 gerçekten müze olacak değerde.
       MTA'nın yüzü gülüyor...
       Darısı bir diğer stratejik kurumumuz olan TAI'nin başına...
       Deprem felaketi Sismik - 1'in yenilenmesi gereksinmesinin yanı sıra, depremin yol açtığı TÜPRAŞ yangını da yangın söndürme uçaklarına olan gereksinmeyi gözler önüne sermişti.
       TAI, TÜPRAŞ'a kendi olanaklarıyla yangın söndürme uçağına dönüştürdüğü S2 - A uçağıyla müdahale etmişti. Yangının söndürülmesine büyük katkısı olan bu uçaklardan 14 tane daha yapmak istediğini açıklayan TAI, bunun için Deniz Kuvvetleri'nden uçak talebinde bulunmuştu.
       Umarız Sismik - 1'in yenilenmesi gibi, yeni yılda, yangın söndürme uçaklarının yapımı için de TAI'ye gerekli destek sağlanır.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr