TÜRKİYE ile Suriye, teknisyenler düzeyinde ilk kez sadece, "terör" konulu bir toplantı yapıyorlar.
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, bu toplantının daha önce, "güvenlik komiteleri" arasında yapılan toplantılardan farklı olduğunu söylüyor:
"Bu sui generis bir toplantıdır. Sadece, terör konusu gündeme gelecektir. Daha önceki güvenlik komiteleri toplantıları gibi birden fazla konunun ele alınması söz konusu değildir. Toplantı, Ankara'nın izlediği kararlı politikanın ortaya çıkan ilk somut sonucudur."
Bugün yapılması beklenen toplantı, Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa'nın Şam'dan getirdiği mesajların Ankara tarafından ciddiye alınmasının bir sonucu... Amr Musa'nın bu mesajıyla birlikte getirdiği Şam kaynaklı görüşme önerisine Ankara da tek koşulla evet diyebileceğini bildiriyor:
- Eğer toplantı klasik güvenlik komiteleri toplantısı gibi olacaksa, Ankara için anlamlı olmaz. Bu, tek maddeli ve tek taraflı bir toplantı olmalıdır. Eğer Suriye, Türkiye'nin önerilerinden sonra somut adımlar atmışsa, bunları göstermeli ve kanıtlamalıdır.
Ankara'nın bu yaklaşımı üzerine Şam, sadece terör konulu toplantının gerçekleşmesini istiyor.
Ankara'nın beklentisi, Suriye tarafının bu toplantıda Amr Musa'nın Ankara'ya ilettiği gibi, "Apo'nun Suriye dışında olduğu, Suriye topraklarına sokulmayacağı, PKK kamplarının kapatıldığı" yönündeki mesajlarını kanıtlaması.
Suriye'ye karşı izlenen politikanın yürütülmesinde aktif rol alan Dışişleri uzmanları, Ankara'nın toplantıyla ilgili tavrını şöyle özetliyorlar:
"Bu toplantı bir dakika da sürebilir, bir gün de, bir hafta da. Bu, Suriye'nin ortaya koyacağı kanıtlara bağlı. Eğer Suriye, her zaman olduğu gibi `Türkiye tarafı terör konusunu gündeme getiriyor, biz de su konusunu görüşelim' gibi bir havaya girerse, Türk heyeti toplantıyı terkeder. Bizim beklediğimiz, Türkiye'nin ilettiği öneriler karşısında Suriye'nin somut olarak ne yaptığı ve bundan sonra ne yapacağının ortaya konulmasıdır. Bize Mısır üzerinden iletilen mesajların kanıtlarının gösterilmesidir. Eğer Suriye bu kanıtları gösterir ve Türk heyeti bu konuda tatmin olursa, toplantı devam eder. Aksi taktirde, bir dakikada toplantıya son verilir."
Bu yaklaşım, Ankara'nın, Suriye'nin, "oyalama politikası"na karşı kesin tavır koymaya kararlı olduğunu gösteriyor. Eğer Şam, Abdullah Öcalan ve PKK konusunda Ankara'ya ilettiği iyi niyetine uygun somut adımlar attığını kanıtlayamazsa, Ankara, toplantılarla zaman yitirmeyecek.
Cumhurbaşkanı Demirel'in bu toplantıdan önce, "Türkiye'nin Suriye'yle tek sorunu vardır; o da terördür" şeklinde açıklamada bulunması da aynı yönde mesaj olarak değerlendiriliyor.
Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, toplantının, Türkiye'nin ortaya koyduğu askeri güçle desteklenmiş kararlı politikasını etkilemeyeceğine dikkat çekiyor.
Cem, "Bizim bu toplantıyı önemli saymamız için Suriye'nin önerilerimizden sonra ne yaptığını kanıtlaması ve bundan sonra ne yapacağı konusunda da ikna edici olması gerekir. Biz, somut sonuç görmeden bugüne kadar yürüttüğümüz politikayı değiştirmeyi düşünmüyoruz" diyor.
Terör toplantısı, Şam'ın niyetini ortaya çıkaracak.
Şam, Mısır'la gönderdiği mesajları kanıtlayamazsa, Türkiye'nin "Suriye sınırındaki" kararlılığı devam edecek.
Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025