Başbakan Bülent Ecevit'in de sık vurguladığı gibi 57. hükümetin en önemli hedeflerinden birini ekonominin canlandırılması oluşturacak.
Ekonomideki sorunun niteliği ve boyutu nedir?
Bu soruyu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'a yönelttik.
Uluğbay'ın teşhisi şöyle:
"Rusya krizi bu pazara yönelmiş sektörleri etkilediği için bu alanlarda canlanma yavaş seyrediyor.
Bu yıl dünya piyasalarında büyüme hızının 1996 - 1997 dönemine ulaşması beklenmiyor. O tarihlerde yüzde 9 olan büyüme, bu yıl yüzde 3 düzeyinde bekleniyor. Dünya piyasalarındaki büyümenin yavaşlığı daraltıcı bir etken."
- Bu dış koşullar iç ekonomiyi nasıl etkiliyor?
- Bu koşullarla geçen yıl Türkiye'den çıkan 7 milyar dolarlık kaynağın geri dönmediğini de eklemek gerekli.
Bu koşullar iç ekonomide faizlerin yüksek seyretmesine neden oluyor. İç piyasa "tüketim ertelemesi" olayıyla karşı karşıya. Reel faizlerin yüksekliği maliyetleri de yükseltiyor. Tüketim ertelemesi de söz konusu olunca bir sıkışma ortaya çıkıyor.
Devlet Bakanı Uluğbay'ın iç ve dış ekonomiyle ilgili teşhisi böyle.
* * *
PEKİ canlanma nasıl sağlanacak?
57. hükümet özel bir canlanma paketi açacak mı?
"Hayır" diyor Uluğbay, "özel bir pakete gereksinim yok. Türkiye borç yükünü çevirebiliyor. Yılın ilk 5 ayında 30 milyar dolar iç ve dış borç ödendi. İkinci yarı içinde bir sorun çıkacağını sanmıyorum."
Reform yasalarının çıkarılması ve ekonominin normal mecrasında seyriyle canlanmanın yapılabileceğini düşünüyor Hikmet Uluğbay.
Bankacılık sektöründe kriz var mı?
Yine "hayır" diyor Devlet Bakanı Uluğbay, asılsız haberlerin sektörü olumsuz etkilediğini vurguluyor ve şöyle devam ediyor:
"Hazine'den doğrulatılmadan bazı haberler yayımlandı. Bankaların özel denetimde olduğundan söz edildi. Böyle bir olay yok. Medya bu konuda sorumlu davranmalı."
Uluğbay, Bankalar Yasası, sosyal güvenlik reformu gibi yasal düzenlemelerin yapılması halinde piyasanın rahatlayacağını vurguluyor.
IMF ile ilişkilere gelince, Uluğbay şu bilgiyi veriyor:
"Bu ayın l5'inde IMF heyeti gelecek. Sanıyorum l7'sinde de Ankara'da olacaklar. Daha önceki temaslarımızda yeni hükümet için hazırlık yapmıştık. Benim gündeme getireceğim fon destekli enflasyonla mücadele programı olacak. Hem IMF, hem diğer uluslararası fonlarca desteklenmiş bir mücadele programı söz konusu olcak."
Uluğbay'da bir panik ve karamsarlık havası yok.
"Türkiye bu sorunları aşacak güç ve kapasiteye sahiptir" diyor.
Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr