BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'la Ankara'dan Urfa'ya giderken uçakta sohbet etme olanağı bulduk.
Başbakan'a öncelikle DTP lideri Hüsamettin Cindoruk'la önceki akşam yediği yemekteki izlenimlerini soruyoruz. Yılmaz, Cindoruk'a Baykal'la vardığı uzlaşma hakkında bilgi verdiğini belirttikten sonra, "Sayın Cindoruk genel olarak uzlaşmadan memnun oldu. Ancak, başbakan değişikliği konusuna pek sıcak bakmıyor. O konuda bazı tereddütleri var" diyor.
Başbakan, pazartesi sabahı da Başbakan Yardımcısı DSP lideri Ecevit'le konuşacağını ve arkasından da Cumhurbaşkanı Demirel'e çıkacağını kaydediyor.
Mesut Bey, uzlaşma konusunda Cumhurbaşkanı'na bilgi verip görüşünü aldıktan sonra büyük olasılıkla salı günü CHP lideri Baykal'la bir araya gelebileceğini söylüyor. Böylece Başbakan, ortaklarının ve Cumhurbaşkanı'nın görüşünü alıp CHP lideri uzlaşma koşullarını kesinleştirmiş olacak.
Bir önceki uzlaşmada olduğunu gibi, bu kez de başbakan değişikliği konusunda hukuktan ve teamülden kaynaklanan bazı sorunlar yaşanabileceği izlenimi ediniyoruz.
Mesut Bey, uzlaşma sağlanması ve özellikle Meclis'in çalıştırılması konusunda bir başbakan olarak üzerine düşen özveriyi gösterdiği kanaatinde. Şimdi aynı yaklaşımı CHP lideri Baykal'dan bekliyor:
"Uzlaşmanın en önemli koşulu Meclis'teki yasalar. Türkiye açısından çok önemli bulduğumuz bu yasalar arasında vergi reformu, irtica yasaları, sosyal güvenlik reformu, mahalli idareler reformu ve Avrupa Birliği ile uyum yasaları gibi konular var. Bu konularla ilgili tasarıların mutlaka yasalaşması lazım. Bunlar gerçekleşmezse, uzlaşmanın da işlevi olmaz."
Başbakan Yılmaz'a bu yasaların çıkması için nasıl bir çalışma planı yaptığını soruyoruz:
"Önümüzdeki hafta Meclis'in çalışma saatlerinin 24.00'e kadar uzatılmasını önereceğiz. Ayrıca, Meclis'in haziran sonunda tatile girmemesini ve temmuzda da çalışmasını öngörüyoruz. Bu önerilerimiz destek bulursa, Meclis'teki bütün yasaları çıkarabiliriz. Bunun için temmuz ayında da çalışmayı şart görüyoruz."
Başbakan Yılmaz, Şanlıurfa yolunda, "Güneydoğu'nun makus talihini artık yeniyoruz" diyerek şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Buraya 25 gün önce gelmiştim. Şimdi 25 gün sonra 25 yıllık bir rüyayı gerçekleştirmek üzere geliyorum. Burada 2100 topraksız kişiye tapu dağıtacağız. Geçen MGK'nin gündemi GAP'tı. Orada önemli bir karar aldık. 30 yılda GAP projesinin yüzde 40'ı gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 13 milyar dolar harcanmış. Biz, GAP'ın kalan yüzde 60'lık kısmını önümüzdeki 12 yılda tamamlamayı kararlaştırdık. 2010 yılında GAP projesini tümüyle bitirmeyi hedefliyoruz. Bu süre içinde projenin kalan yüzde 60'lık kısmı için gerekli 19 milyar doları bulup projeyi tamamlayacağız. Bu amaçla, GAP için hızlandırılmış bir eylem planı yaptık. 12 yılda GAP bitecek."
Başbakan Yılmaz, Şanlıurfa'ya inmek üzereyken de, kenti uzaktan göstererek, "GAP'ın bitirilme sürecinde sanıyorum Şanlıurfa Türkiye'nin en gelişmiş 4. büyük kenti konumuna gelecek" diyor.
Yılmaz, Şanlıurfa'da davullu zurnalı çoşkulu bir kalabalık tarafından karşılanıyor ve "25 yıllık toprak reformu rüyasının" önemli bir aşamasını daha gerçekleştirmek üzere gezisine başlıyor.
Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025