DEVLET memurlarına yılın ikinci yarısı için yapılacak maaş zammının oranıyla ilgili tartışmalar sürüyor.
Başbakan Mesut Yılmaz'ın IMF'ye "yüzde 20" oranını aşmayacak şekilde zam yapılacağını açıklaması hükümet içinde de sorun oldu. Hükümetin DTP kanadı bu oranı az buluyor. Memurlara en az yüzde 40 oranında maaş artışı sağlanmasını istiyor.
Hükümetin diğer ortağı DSP ise seçenek çalışmaları yapıyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, önceki gün Maliye Bakanlığı'nda teknik çalışmalara bizzat katıldı.
Bülent Bey, bu konuya ilişkin sorumuzu yanıtlarken yaklaşımını şöyle özetledi:
"Bizim sözümüz memuru enflasyona ezdirmeyeceğimiz yönündedir. Bu sözümüzün arkasındayız. Çalışmalarımız sürüyor. Sözümüz baki. Önce DTP yöneticileri ile görüşülecek. Sonra konu Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Sanıyorum önümüzdeki haftanın ilk yarısında kesinleşir."
Ecevit'in de katıldığı Maliye Bakanlığı'ndaki değerlendirme toplantısında, Başbakan Yılmaz'ın IMF'ye ve kamuoyuna açıkladığı "yüzde 20" oranıyla birlikte diğer seçenekler ve kaynaklar da değerlendirildi.
Bu toplantının ortaya koyduğu seçenekler ve kaynak olanakları, dün Başbakan Yılmaz'ın başkanlığında Başbakan Yardımcısı Ecevit ve ilgili bakanların katıldığı daha geniş toplantıda da ele alındı. Toplantı Başbakan Yılmaz'ın bugün yapacağı "1. yıl basın toplantısı" ağırlıklı olmakla birlikte, memur maaşlarına yapılacak zam da değerlendirildi.
Toplantı sonrasında memur maaşlarıyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.
Yılmaz başkanlığında yapılan toplantıdan aldığımız hava, memur maaş zammının yüzde 20 olarak gerçekleşeceği yönünde. Başbakan Yılmaz'ın IMF'ye ve kamuoyuna açıklayarak, bir noktada hükümeti de bağladığı yüzde 20'lik zam oranı üzerinde hükümette görüş birliği sağlanmış görünüyor.
Ancak, bu oranın yetersizliği konusunda da görüş birliği var. Bütçe olanaklarının ancak yüzde 20'lik zamma izin verdiği, buna rağmen, ek kaynak bulunması veya oluşturulması da hükümetteki hakim görüş. Başbakanlık'ta yapılan toplantıda temmuz için maaş zammının yüzde 20 olarak açıklanması, ancak, eylül ayı için yeniden değerlendirme yapılması eğilimi de ortaya çıkmış durumda. Ekonominin genel seyri ve özellikle enflasyon oranı izlenerek, memurlara eylül ayında ek zam verilmesi de gündemde. Bu kararın kesinleşmesi ekonomideki gelişmelere ve mali kaynak olanağına bağlı olacak. Hükümet mali koşullar uygun olursa eylülde memur maaşlarında revizyona gitmeye niyetli.
Bu yaklaşım zaten Yılmaz ve Ecevit'in "memuru enflasyona ezdirmeme" sözlerinin de bir gereği.
Memur maaşlarına yapılacak zammın oranı elbette temel faktör. Memur maaşlarının genel düzeyinin düşüklüğünün yanı sıra, maaşlar arasındaki uçurum sorunu da sürüyor. Devlet personel rejiminin artık memur arasında dikey ve yatay adaleti sağlamadığı biliniyor. Bu adaleti sağlamak üzere sisteme sokulmuş olan 10'dan fazla yan ödeme unsuru da, artık, bu işlevini göremeyen genel ödemelere dönüştü. Memur maaşları arasındaki uçurum, dikey, yatay ve sınıfsal adaletin sağlanması için bir personel rejimi reformunun yapılması da kaçınılmaz.
"Memur maaşı" sorununun çözülmesi sadece zam oranıyla mümkün değil. Zaman yitirilmeden personel rejimi reformunun da gündeme getirilmesi zorunlu.
Yazara E-Posta: F.Bila@milliyet.com.tr
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025