Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

14 Haziran’daki zirve öncesi İttifak’ın askeri ve siyasi kanadı tehditlere karşı kararlılıkla mücadele hedefini ortaya koydu. NATO zirvesi, ikili sorunların çözümü için önemli bir fırsat oluşturacak.

14 Haziran’dan düzenlenecek olan NATO liderler zirvesi öncesinde İttifak’ın askeri ve siyasi kanadı tehditlere karşı kararlılıkla mücadele etme hedefini iletirken, üye ülkeler arasında birlik ve beraberlik mesajını da pekiştirdiler. Videokonferans yöntemiyle düzenlenen NATO dışişleri bakanları toplantısında NATO Genel Sekreteri Jens Stotlenberg, İttifak’ın Afganistan, Belarus, Rusya ve Çin’in Batı dünyasına yönelik tavırlarını değerlendirerek, NATO’nun güvenlik alanında küresel rekabet çağına uyum sağlamak üzere çalışacağını açıkladı. Bir ülkenin veya bir kıtanın tek başına güvenlik tehditlerine karşı baş edemeyeceğini hatırlatan Stoltenberg, Brüksel’de düzenlenecek olan NATO Zirvesinde de müttefikler arasındaki ilişkileri pekiştirip dayanışma ruhunun sağlamlaştıracaklarına vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Nitekim aynı gün Romanya’nın Cincu kentinde son bulan Steadfast Defender 21 tatbikatında, İttifak’ın askeri kanadı da uzun bir aranın ardından NATO’nun kurucu anlaşmasının 5’inci maddesi gereği kolektif savunma konusunda önemli bir tatbikata imza attı. Yaklaşık 8 hafta süren ve türkçe adı ‘Kararlı Savunucu 21’ olan ‘Steadfast Defender 21’ tatbikatının askeri belkemiğini, komutası 3. kolordu komutanlığı tarafından üstlenilen NATO mukabele kuvvetinin kara unsur tarafından  üstlendi. Bununla birlikte kısa adı VJTF olan Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek görev kuvvetini ise Çorlu’da mukim 66. Mekanize piyade tugayı icraa etti.

NATO’dan kararlılık ve birlik mesajı

Askeri gözdağı

NATO’nun askeri kanadı, Washington antlaşmasının 5’inci maddesi olan kolektif savunma konusunda hazırlıklı olduğunu tüm dünyaya göstererek İttifak’ı tehdit eden ülkelere adeta gözdağı verdi. Türkiye NRF olarak bilinen acil mukabele gücünün kuvvet komutanlığını ilk defa üstlenmiyor. Ancak VJTF komutanlığının ilk defa NATO adına bir Türk birliği tarafından üstleniliyor olması askeri ve diplomatik açıdan önem teşkil ediyor. Zira Türkiye, İttifak’a verdiği önem ile taahhütlerini yerine getirmek üzere gerekli imkan ve yeteneklere sahip olduğunu sadece müttefiklere göstermedi; NATO’ya yönelik iradesini de yinelemiş oldu. Zira bu sayede Türkiye’nin PESCO olarak bilinen AB’nin daimi yapılandırılmış işbirliği projeleri kapsamında Hollanda nezdinde askeri personel ve teçhizat sevkiyatının Avrupa kıtası içerisinde hızlı bir şekilde sevk edilmesini sağlayacak projeye başvurmuş olması da bir tesadüf değil. Söz konusu proje  sadece AB çerçevesinde değil aynı zamanda Türkiye’den NATO’ya üye diğer ülkelerin güvenliğini sağlamak amacıyla askeri personel ve teçhizat sevkiyatını hızlandırmayı hedefliyor. Steadfast Defender 21 tatbikatında da Türkiye’den Romanya’ya 1300’e aşkın asker ve 215 asker araç sevkiyatı yapıldı.

Haberin Devamı

Brüksel zirvesi öncesi verilen bir diğer siyasi mesaj da İttifak’ın yeniden yapılanmasına yönelik. NATO’nun karşı karşıya kaldığı tehditlere hazırlıklı olması için sadece İttifak’ın kurumsal açıdan yeniden yapılanması ile sınırlı kalmayacağını ve stratejik konseptin de güncelleştirilmesi için liderlerin yeni bir çalışmaya start vermeleri gerektiğinin mesajını verdi. 

Haberin Devamı

Türkiye adına Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı NATO zirvesinde ele alınacak olan konuların başlıkları siyasiler tarafından, ihtiyaçlar ise askeri kanat tarafından belirlendi. Bundan sonra NATO zirvesinde liderler kendi sorunlarını saydamlık ve diyalog yoluyla çözme konusundaki iradeleri ile gelecekteki güvenlik tehditlerine karşı nasıl mücadele edeceklerini ortak bir mesajla dünya kamuoyuna bildirecekler. 14 Haziran tarihli NATO zirvesi tüm üye ülkelerin ikili sorunlarını barışçıl bir şekilde çözmek için önemli bir fırsat oluşturacak.

NATO’dan kararlılık ve birlik mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü ve Belarus’a yaptırımların NATO Liderler Zirvesi’nde ele alınacağını bildirdi.