Güldener Sonumut

Güldener Sonumut

ntvbenelux@gmail.com

Tüm Yazıları

NATO Zirvesi’nin gündemi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşme trafiği netleşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yoğun bir NATO mesaisi beklerken, İttifak’ın da önemli kararlar alması gündemde.

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getirecek Brüksel zirvesinin gündemi açıklık kazandı. Türkiye adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı zirvede, İttifak’ın önümüzdeki 10 yıllık yol haritası belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO mesaisi de hayli yoğun olacak. Kuzey Atlantik Konsey toplantısına katılacak olan Erdoğan, Afganistan dosyasında Ankara’nın hassasiyetini dile getirecek. ABD’nin Afganistan’dan tamamen çekilmesiyle birlikte ülkenin dünyadan kopmaması için Kabil Havalimanı’nın güvenliğinin sağlamasına önem veren Ankara, bu konuda atılacak adımlara öncülük edebileceği mesajını iletecek. NATO’nun Afganistan’daki Kararlı Destek Misyonu Çerçeve Ülkeleri olarak bilinen ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Türkiye, birlikte hareket ederek Kabil’deki elçiliklerin ve havalimanının güvenliğini sağlayacak. Türkiye, müttefiklerden siyasi ve lojistik desteğin yanı sıra mali külfet paylaşımı talep ediyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun programında ikili temaslar da önemli yer tutuyor. Zira Amerikalı mevkiidaşı Joe Biden ile ilk kez yüz yüze görüşecek olan Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında gerilime neden olan sorunları masaya yatırarak, Ankara ile Washington arasındaki ilişkileri her boyutta yeniden canlandırmayı hedefliyor. Bu çerçevede Türkiye’nin Rusya’dan tedarik ettiği S-400 füze savunma sistemlerinden terörle mücadeleye, Transatlantik ilişkilerden Akdeniz ve müttefikler arası ilişkilere kadar bir dizi konunun ele alınması bekleniyor.

Zirvede trafik yoğun olacak

Avrupalı liderlerle...

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüşecek olan Erdoğan, Paris ile Ankara arasında yaşanan “yumuşama sürecini” ivmelendirmek amacıyla atılacak karşılıklı adımları değerlendirecek. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile gerçekleştirilmesi beklenen ikili görüşmede de, Büyük Britanya’nın AB’den çıkması sonrasında Londra ile Ankara arasındaki savunma işbirliği ve ekonomik ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Kıbrıs sorununa yönelik çözüm sürecinin de, iki lider tarafından ele alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 24 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek AB liderler zirvesinde Türkiye’ye ilişkin ele alınacak konuları kapsamlı bir şekilde konuşacağı tahmin ediliyor. Nitekim bu konular arasında Ankara ile Brüksel arasında durma noktasına gelen ilişkilerin yeniden canlandırılması, Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi ve AB tarafından Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilere verilecek mali yardımlar bulunuyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşeceği liderler listesinde yer alıyor. Bu görüşme, hem Ankara ile Atina arasındaki ilişkiler hem de AB Zirvesi çerçevesinde önem arz ediyor. Zira bu, Türkiye’nin Yunanistan ile sorunlarını diyalog ve barışçıl yollardan çözme iradesinin önemli bir kanıtı.

Haberin Devamı

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep eden liderler arasında Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yeni seçilen Litvanya Başbakanı İngrida Simonyte de var.