Darphane 43 ton altını ziynet ve sikkeye dönüştürdü
Altın işine akıl ermiyor. Bir taraftan bankalar halkın altınlarını topluyor. Erittiriyor. Öbür taraftan ülkeye altın ithal ediliyor. Beri taraftan altınlarını bankalara götürenlerin talebini karşılamak için darphane harıl harıl altın sikke ve ziynet basıyor. Bu arada halkımız 22 ayar bilezik almaya devam ediyor. Geliniz de çıkınız işin içinden... Türkiye’ye 2012 yılında 120 ton altın ithal edildi. Ülkede 26 ton altın üretildi.
Yıllara göre altın talebi ve buna bağlı olarak da altın ithalatı değişir. Türkiye’de normal yıllık ithalat talebi 200 ton dolayındadır. İthal edilen altının yaklaşık üçte bir ile dörtte bir bölümü darphanede sikke ve ziynet altını haline getirilir. Ziynet altını incedir. Sikke altını Cumhuriyet-Ata diye adlandırılan tür altındır. 2012 Yılında Darphane’de 30 ton altın ziynet, 12 ton altın sikke haline getirildi. Toplam 43 ton altın ziynet ve sikke altın oldu.
Ziynet altını talebi, “takı” talebidir. Düğün, dernek talebidir. Sikke talebi “birikim” talebidir. 2012 yılında ziynet basımı için 30 ton altın kullanılırken sikke için 12 ton kullanıldığına göre, 2012’de halkımızın altın talebi birikim için olmamış, takı için olmuş demektir. Ziynet’in de sikke’nin de 5 çeşidi var: Darphanede (1) Çeyreklik, (2) Yarımlık, (3) Birlik, (4) İkibuçukluk, (5) Beşlik diye adlandırılan farklı ağırlıkta ve şekilde altın ziynet ve sikke basılıyor.
Ziynet ve sikke için kullanılan toplam altının ağırlığı başka, kullanılan altın ile basılan ziynet ve sikke sayısı başkadır. Bizde takı için satın alınan ziynette çeyrek talebi büyüktür. Birikim için alınan sikkede birlik (tam) altın talebi büyüktür.
2012 yılında değişik boyutlarda 10.7 milyon ziynet, 1.8 milyon adet sikke basıldı. Çeyrek ziynet baskı adedi 7.9 milyon, birlik ziynet 1.4 milyon adet. Sikkede ise çeyrekte baskı adedi 254 bin, birlik (tam) altında 1.5 milyon adet.
MEHMET ALİ BİRAND - Brüksel’de olan biteni yıllar boyu Mehmet Ali Birand’ın kaleminden okuduk, izledik ve öğrendik. Abdi İpekçi’nin ölümünden sonra kısa bir süre Milliyet’de görev aldım. O dönem Mehmet Ali Birand’ı tanıma şansım oldu. Gazetecilikte, daha doğrusu habercilikte “farkı”nı korudu,”başarısını” ölünceye kadar sürdürdü. Allah rahmet eylesin. Başta sevgili eşi Cemre Birand olmak üzere ailesine başsağlığı dileklerimi sunuyorum.
Özay Şendir
‘Diyalektik bir şey’ olarak Lozan tartışması...
16 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Sosyolojik hatalar!
16 Mayıs 2025
Zafer Şahin
Sanatçılar ‘Terörsüz Türkiye’ istemiyor mu?
16 Mayıs 2025
Abdullah Karakuş
Krizler, görüşmeler ve sonuçları
16 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
İttifak’ta görüş ayrılığı çıkmadı
16 Mayıs 2025