Bankalar Birliği'nin açıkladığı bilgilere göre, Türk bankasının yurtdışında bankası var.
Hazine Müsteşarlığı'nın Türk Mali Sisteminin Temel Göstergeleri isimli yayınında açıklandığına göre, Türk girişimcilerce yurtdışında kurulan bankaların sayası 95'tır.
Bankalar Birliği'nin açıkladığı rakamlar sadece bankaların kurduğu bankaların sayısını gösteriyor. Hazine'nin açıkladığı rakamlar hem bankaların hem de banka sahibi olmayan girişimcilerin yurtdışındaki bankalarını kapsıyor. Ama iki kaynağın bilgileri birbirini tutmuyor. Hazine'nin tablosu eksik.
Türklerin yurtdışında kaç bankasının olduğunu öğrenmek için üç gün uğraştım. Bilgi toplamayı beceremedim. Ya ben beceriksizim ya da bunu bilen yok! Bilen yok ama, bu bankalara bir şey olduğunda faturayı ben ve benim gibiler ödeyecek.
Romanya'da hangi girişimcinin kaç bankası olduğunu bu kaynaklardan öğrenmek imkansız. Ama Romanya'daki bir Türk bankası sorunlarla karşılaşınca öğreniyoruz ki, Romanya'da beş Türk bankası varmış. Bayındır Grubu, Demirbank, Finansbank, Sümerbank ve Bayraktar Romanya'da banka kurmuş. İşletiyormuş.
Bu yazının altında Bankalar Birliği'nin 31 Aralık 1999 tarihli tespitlerine göre hangi bankanın yurtdışında kaç bankasının olduğunu gösteren bir tablo bulacaksınız. Milliyet Ekonomi'de ise, bankalar dışında holdinglerin, Türk girişimcilerin yurtdışındaki bankalarıyla ilgili olarak Hazine'nin (tam bilgi vermeyen) listelerinden çıkarılan bilgileri okuyacaksınız.
Sayın okuyucularım bir bankanın, bir girişimcinin kendi ülkeleri dışında yatırım yapması için, "kendi ülkesinde kullanamayacağı kadar bol kaynağa sahip olması", yurtdışındaki kazanç oranının kendi ülkesindekinin çok çok üzerinde seyretmesi gerekir.
Bizim bankalarımızın yurtdışında banka kurmaları, yurtdışındaki bankalara iştirak etmelerinin önemli bir nedeni "Türkiye'deki vergi sisteminden kaçınmaktır." Dikkat buyurunuz "vergi kaçırmak" demiyorum, "vergiden kaçınmak" diyorum. Türkiye'deki vergi sistemi paranın akışkanlığını engellediğinden bankalar bazı durumlarda parayı dışarıda havalandırarak, vergiden kaçınma zorunda kalıyor.
Bu vergiden kaçınma arayışı dışındaki "kötü niyetli" arayışlar ve bankaların yurtdışından "sırt kaşıma operasyonları" malum... İyi de, Türkiye'deki bankalar yurtdışına habersiz çıkmıyor, Türk girişimci yurtdışındaki bu bankaları habersiz açmıyor. Bütün bunlar Ankara'nın izni ile yapılan işler.
Bu izinleri verenler, "bu kadar Türk bankası, bu kadar girişimci yurtdışında bu kadar çok bankayı neden kuruyor, bu bankalar ne yapıyor" diye hiç mi merak etmiyor?
Anladık, suç işlemek için örgüt kurmak suç... Ama suç işlemek için örgüt kurdurmanın hiç mi sorumluluğu yok? Suç işlemek için örgüt kuranları teşvik edenler günahsız mı?
Yurtdışındaki Türk bankaları
Ziraat 7
Emlakbank 2
Halkbank 3
Vakıflar 4
Akbank 1
Alternatif Bank 2
Bayındırbank 1
B. T. Körfez Bankası 4
Demirbank 6
EGS Bankası 1
Finans Bank 6
İktisat Bankası 2
Kentbank 2
Koçbank 2
Oyak Bank 2
Pamukbank 3
Şekerbank 3
Tekstil Bankası 1
Toprakbank 1
T. Dış Ticaret 3
T. Ekonomi 4
Garanti Bankası 13
İş Bankası 1
Yapı Kredi 5
Bank Ekspres 2
Egebank 1
Eskişehir B. 1
Sümerbank 2
Yaşarbank 2
HSBC Bank 1
Osmanlı Bankası 5
GSD Yatırım 1
Okan Yatırım 1
Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr