Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk 7 ayda ihracat artışı 9.8 milyar dolar. Bunun 7 milyar doları altın ve kıymetli taş ihracatındaki artış. Mevcut şartlarda ihracatın gerilememesi alkışlanacak bir gelişme. Altın ve kıymetli taş hariç ilk 7 ayda 2.8 milyar dolar ihracat artışı var

Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat artışı 1 milyar dolar. Toplam ihracata altın ve kıymetli taş ihracatının katkısı 2 milyar dolar. Çıkarınız altın ve kıymetli taş ihracatını, temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre geleneksel ihraç ürünlerinin döviz gelirinde 1 milyar dolar azalma ortaya çıkıyor.
Ocak temmuz ayları 7 aylık dönemde altın ve kıymetli taş ihracatı 8.8 milyar dolar oldu. Geçen yıl aynı dönemde 1.8 milyar dolardı. Demek ki geçen yılın aynı dönemine göre 7 milyar dolar daha fazla altın ve kıymetli taş ihracatı var.
İlk 7 ayda toplam ihracat geliri 87.2 milyar dolar. Geçen yılın aynı dönemine göre 9.8 milyar dolar fazlalık var. Bunun 7.0 milyar doları altın ve kıymetli taş olduğuna göre, geleneksel ihraç ürünlerindeki artış 2.8 milyar dolar demektir.
İthalat artmıyor
İthalatta artış durdu. Ufak da olsa gerileme var. Geçen yılın ilk 7 aylık dönemine göre ihracat harcamaları 2.8 milyar dolar azaldı. Dış Ticaret Açığı, ihracat ile ithalat arasındaki farktır. Yılın 7 ayında ithalat 137 milyar dolar, ihracat 87 milyar dolar, dış ticaret açığı 50 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde dış ticaret açığı 63 milyar dolar idi. Dış ticaret açığında 13 milyar dolar azalma var.
Bizim cari açığımız (döviz açığımız) dış ticaret açığından kaynaklanır. Dış ticaret açığında ilk 7 ayda gerçekleşen 13 milyar dolar azalma, ilk 7 ayın cari açığının (döviz açığının) da küçülmesine yol açacak.
Evet, altın ve kıymetli maden ihracat geliri, toplam ihracat rakamını şişiriyor ama, dikkat buyurulur ise görülür ki altın ve kıymetli maden ihracat rakamı dikkate alınmasa da ihracatımızda gerileme yok. Az da olsa artış var.
Bu ortamda iyi...
Avrupa’da kriz varken, AB ülkelerine ihracatımız azalırken, doğu sınırımız alev alev yanarken, Suriye kapısı kapandığı için bu kapıdan Suriye’ye ve 11 başka ülkeye ihracat imkanı ortadan kalkmışken, temmuz ayı ihracatın ve de ilk 7 aylık ihracatın azalmaması iyidir. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız ellerinden geleni yapıyorlar.

ALKIŞLANACAK BİR GELİŞME