Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Geçen pazar günü bu sütunda rahmetli annemin taze bakla çorbasına olan özlemimi yazmıştım. Ölmeden önce annemden alamadığımız bakla çorbasının tarifini sayın okuyucularımdan rica etmiştim.
Çok sayıda okuyucumdan gelen tarifi vermeden, okuyucularımın "anne" konusundaki duyarlılığına dikkat çekmek istiyorum. Sayın okuyucularımın büyük kısmı, anneleri ölmeden bakla çorbası tarifini alamadıklarını fakat daha sonra annelerinin bakla çorbasının özlemi ile tarifi öğrendiklerini yazıyordu. Bir kısmı hayattaki annelerinden öğrendikleri tarifi göndermişti.
Türkiye büyük bir değişim içinde. Ekonomik, sosyal hızlı bir değişim yaşıyoruz. Annelerimiz, babalarımız bizden önceki dilimi yaşadı. Bu dilimde büyük birikimleri oldu... Bakla çorbası reçetesi "tek bir örnek - tek bir sembol"... Onlar, daha başka çorbaların, daha başka konuların da reçetesini biliyor. Hayatta iken annelerimizle, babalarımızla diyalog kuralım. Öğreneceklerimizi, öğrenebileceklerimizi sorup öğrenelim. Birikimlerini kimseye aktaramadan ölüp gitmesinler... Sonra, "...keşke şunu da sorsaydık, keşke bunu da öğrenseydik" diye dövünüyoruz.
Amerika'da "Mama's Recepie" (Annemin Tarifnamesi / Reçetesi) adı ile pişirilen pastalar, yemekler ilgi görür.
Geliniz görünüz ki, anneler öldükten sonra "annemin tarifnamesi" ile pişirilen pastalar yemekler hiçbir zaman ölen anneninkine benzemez.
Tarsus'tan diş doktoru Sayın Gonca Dönmez, bakla çorbası tarifine bir de not eklemiş diyor ki: "...tarif ile pişecek çorba annenizin yaptığının benzeri olmayacaktır, muhakkak. Çünkü anneniz onu yaparken size olan sevgisini de katıyordu. Siz de onu içerken o sevgiyi hissettiğiniz için tadı size çok güzel geliyordu."
Şimdi de gelelim sayın okuyucularımın gönderdikleri "yoğurtlu taze bakla çorbası"nın "karma / özet" tarifine:
1) Soğansız, kavurmasız, yumurtasız tarif: Baklaları küçük küçük doğrayıp limonlu suda bir süre beklettikten sonra et suyunda kaynatınız. Bir başka kapta 2 kaşık unu, 2 bardak torba yoğurdunu ve 1 bardak suyu karıştırıp baklalı et suyuna ilave ediniz. Bir taşım kaynatıp üzerine kırmızı biberli tereyağı, nane, dereotu dökünüz.
2) Soğanlı, yumurtalı tarif: Bir kaşık tereyağı ve bir kaşık un ile kuru soğanı pembeleşinceye kadar tavada kavurunuz. İnce doğranmış taze baklayı et suyu (veya et suyu tableti atılmış su) içinde kaynatınız. Yarım kilo torba yoğurdunu 1 yumurta ve iki kaşık un ile çırpınız. Hepsini bir araya getiriniz.
3) Kavurmalı tarif: Bir derin tencerede baklaları ve küçük boy bir soğanı az tereyağı ile kavurunuz. Üzerine et suyu ekleyerek pişiriniz. Bir başka kapta torba yoğurdunu bir çorba kaşığı un ve kaynayan çorba suyu ile karıştırınız. Karışımı çorbaya ekleyiniz. (İsteyen yoğurt, un karışımına bir adet yumurta katabilir.)
İsim vermeden tarif gönderen sayın okuyucularım ile isim veren sayın okuyucularım: Ali Bayraktar, Saadet Artak, Vildan Hanım, Asuman Tunca, Erdal Sontuna, Nevin Güler, Vildan Erbil, Emel Aksay, Duygu Aksoy, Ahmet Çakman, Günay Bigikoçin, Vural Görener, Aysen Özkayalar, Zeliha Ünal, Senem Çeşmecioğlu, Selim Demirhan, Ülker Gürman, Suzan Kerti, Seniz Ongun, Ayşe Akbal, Aysel Yargucu, Sudi Kartal, Ahmet Semih Arpacı, Seniha Cihangiroğlu, Sezai Bayar, Nurten Turan, Gonca Dönmez, Jülide Bayram, Afet Zarif, Nesteren Pehlivantürk, Ali Gökçe, Figen Dağlı, Çağlayan Samancıoğlu, Oya Cofman, Ülkü Gürman, Ayşe Hanım, Elif Arslan, Seyra Erbek, Lale Erkal, Özgen Erkal, Vildan ve Volkan Köseoğlu, Umut Kuzu, Kamil Toygar, Efser Kurtcebe, N. Alptuna, Derya Ergin'e ve yumurtasız bakla çorbasını hazırlayan, tattıran Etiler Harika Lokantası Şefi Feridun Ügümü'ye teşekkürlerimi sunarım.



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr