Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bakkal Coşkun süpermarket karşısında direniyor
Bakkal Coşkun süpermarket karşısında direniyor

Güngör URAS
Bizim mahalleli eskiden sadece bakkal Coşkun'dan mal alırdı. Süpermarket modası çıkınca, otomobili olan süpermarketlere gidip toptan alışverişe başladı. Derken efendim o anlı şanlı süpermarketler bizim mahalleye geldi. Bakkal coşkun'un sağında solunda dükkan açıp, bakkal Coşkun ile rekabete başladı.
Mahalle halkının kafası karışmış durumda... Mahalleli bakkal Coşkun'un yaşamasını istiyor ama, hepsinin içinde de bir kuşku: "Acep bakkal Coşkun'un fiyatları süpermarket fiyatlarının üzerinde mi?" Mahalleli iki malı "ucuz niyetine" süpermarketten alırken, "hatır için" bir malı da Coşkun'dan alıyor.
Doğrusu ben de bir türlü karara varamamıştım: Acep bakkal Coşkun süpermarketlerden pahalı mı? Acep süpermarketler gerçekten ucuz mu satıyor?
Hürriyet gazetesinin yayımladığı Reyon ekini hazırlayanlar güzel bir çalışmayı başlattılar. Normal bir ailenin ev ihtiyacı olarak satın aldığı 41 maddelik bir sepet hazırladılar. Aynı malları 9 süpermarketten satın alıyorlar. Sonra kasa fişini yayımlıyorlar. Her süpermarkette hangi malın kaça satıldığını ve 41 madde için yapılan toplam ödemeyi görebiliyorsunuz.
Ben de bu 41 maddelik bu listeyi mahallemizin bakkalı Coşkun'a verdim. Bakkal Coşkun'un dükkanı ufacıktır ama, her mal bulunur. Bakkal Coşkun en ufak alışveriş için bile kasa fişi verir. Kasa fişinde mal bedelini ve KDV'yi gösterir. Bunu yazıyorum ki, kötü niyetliler "bakkal Coşkun vergi veriyor mu, vermiyor mu?" diyerek karınlarından konuşmasın.
İşte sayın okuyucularıma Reyon ekinin 41 maddelik sepet için 9 süpermarkette belirlediği toplam ödeme, işte bizim bakkal Coşkun'un faturası:
Macrocenter 56.434.000 TL.
Maxi 56.131.700 TL.
Bakkal Coşkun 56.090.800 TL.
Tansaş 54.899.750 TL.
Gima 54.762.300 TL.
Metro 54.100.000 TL.
Migros 53.680.620 TL.
Yimpaş 53.500.500 TL.
Beğendik 52.102.480 TL.
İ.K.B. 51.437.500 TL.
Carrefoursa 49.731.900 TL.
Bakkal Coşkun'a bakkallarla süpermarketler arasındaki fiyat farkının nedenini sordum. Bakkal Coşkun diyor ki, "Süpermarketler tuvalet kağıdı, kolalı içkiler, su, yabancı deterjan ve temizlik malzemesi gibi ürünlerini ana firmalardan çok düşük fiyatla kredili olarak alıyor. Bu belli malları düşük fiyatla etiketlendiriyor. Ana firmalar bu malları bakkallara süpermarketlerin perakende fiyatının üzerindeki fiyatla toptan satıyor. Bakkal bu malı almasa, rafına koyamayacak. Müşteriyi kaçıracak. İşte bu belli mallar dışında bakkallardaki diğer malların fiyatı süpermarketlerden daha ucuzdur. Gözden kaçan bir şey de süpermarketin 'sıra mal' satması, bakkalın müşteriyi memnun etmek arayışında 'en iyi malı' bulundurmasıdır."
Süper ve hipermarketler gibi toplu ve kredili alım yapabilmek için Bakkallar Birliği şimdi bir şirket kurdu. İstanbul Kuruyemişçiler ve Bakkallar Gıda Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İ.K.B.) ismindeki bu şirket de ana firmalardan toplu alım yapıp, bakkallara hipermarketlerin maliyet fiyatı ile dağıtacak. O zaman bakkalların rekabet gücü daha da artacak. Yazının içinde verilen karşılaştırma tablosuna İ.K.B.'den mal alan bir bakkalın 41 maddelik alışveriş sepetinin toplamını da ekledim. Bu teşebbüsün bakkalların satış fiyatını nasıl düşürdüğü açıklıkla görülüyor.
Türkiye'de 148 bin bakkal Coşkun var. Bakkal Coşkunlar 13 bin market, bin üç yüz süpermarket ve hipermarkete karşı yaşam mücadelesi içinde.
Tercih sayın halkımızındır. Ya süpermarketin raflarını boşaltıp kasa önünde sıraya girecek, mahalle bakkalını öldürecek ya da "Bakkal Baba, Bakkal Amca, Bakkal Kardeş" geleneğini, bakkal - mahalleli bütünlüğünü yaşatacak.