Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Bakla mevsimini dört gözle beklerdim. Çünkü annem taze bakladan "yoğurtlu taze bakla çorbası" pişirirdi. Yoğurtlu bakla çorbası çok lezzetli ve de "midevi" bir çorbadır. Sıcak sıcak içildiğinde insanın ağzını ve de içini yakar.
Annem öldükten sonra fark ettim ki, yoğurtlu bakla çorbasının nasıl hazırlandığını annemden öğrenmeyi karım unutmuş. Sağa sorduk, sola sorduk. Yemek kitaplarına baktık. Yoğurtlu bakla çorbasının tarifi yok. Karım denedi denedi, yoğurdu yumurta ile terbiye edip, limon suyu ile ekşiterek kendine göre bir yoğurtlu bakla çorbası pişirir oldu.
Amaaaaa velakin... Anneminkine benzemiyor... Bilse bile, bunu Vehbi Koç Bey'in kızı Semahat Arsel Hanım bilir. Bilmese de tarifini bir yerden bulur diyerek ona sordum. Semahat Hanım'dan haber çıkmadı. Ama postadan bir kitap çıktı: "Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri" başlığını taşıyan ve Vehbi Koç Vakfı tarafından bastırılan 300 sayfalık bir kitap. (Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi, telefon 312 - 355 20 27)
Herhalde bu kitapta "yoğurtlu taze bakla çorbası" tarifi vardır diyerek merakla kitabı okumaya başladım. Kitabın birinci bölümü Ankara mutfak kültürüne ayrılmış. Nezihe Araz, Ankara evlerindeki "meyve odaları"nı anlatıyor. Meyve odaları, kış boyunca kuru ve yaş meyvelerin saklandığı bir tür "kiler"e verilen ad imiş. Rahmetli Semih Günver, Ankara'nın ilk lokantalarını, Kemal Kurşunlu "Karpiç"i yazmış. İkinci bölümde Ankara yemeklerinden örnekler veriliyor. Benim aradığım "yoğurtlu taze bakla çorbası"... Yoğurtlu üç çorba tarifi var. Ama annemin pişirdiği çorbanın tarifi yok.
Ne yapalım... Kaderimiz böyle imiş!.. Bu pazar günü önce sayın okuyucularıma Semahat Arsel Hanım'ın hazırlattığı Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri isimli kitaptan iki farklı yoğurtlu çorba tarifi vereceğim. Sonra da bekleyeceğim... Bakalım sayın okuyucularımdan "annemin yoğurtlu taze bakla çorbasını" bilenler bana "tarifnamesini" yollayacaklar mı?
(1) Yoğurtlu yarma çorbası:
Bir su bardağı yarma, bir su bardağı yoğurt, bir yumurta, bir çay bardağı un, bir buçuk litre süt, iki yemek kaşığı tereyağı, yeteri kadar nane, kırmızı biber ve tuzu hazırlayınız. Un, yoğurt ve yumurtayı iyice karıştırınız. Süt ilave ediniz. Karıştırarak kaynatınız. Önceden haşladığınız yarmayı ilave ediniz. Çorba kıvamına gelinceye kadar kaynatınız. Kızdırdığınız tereyağının içine nane, kırmızı toz biber koyup, çorbanın üzerine gezdiriniz.
(2) Pirinçli naneli yoğurt çorbası:
On su bardağı düz su veya et suyu, yarım su bardağı pirinç, iki su bardağı yoğurt, bir yumurta, bir buçuk yemek kaşığı un ile yeteri kadar tereyağı, domates salçası, kırmızı biber, kuru nane ve tuzu hazırlayınız.
Et suyu veya düz suda pirinçleri iyice haşlayınız. Ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurtayı çırpınız. Kaynayan pirinçli suyun içine yavaş yavaş katınız. Sürekli karıştırınız ki, topak olmasın. Kaynadığında altını kısınız. Üzerine nane serpiniz. Yerken üzerine içine salça ve kırmızı toz biber katılmış yağı gezdirirsiniz.
Bu iki yoğurtlu çorba tarifine karşı, sayın okuyucularımdan "yoğurtlu taze bakla çorbası" tarifini bekliyorum.



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr