Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Bartın gazetesi ve yayıncısı Esen Aliş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 1998 "Basın Özgürlüğü Ödülü"nü aldı.
Bartın gazetesi 75 yıldır yayınlanıyor. Bizim evimize 60 yıldır Bartın gazetesi girer. Rahmetli babam 1941 - 1943 yılları arasında Bartın'da banka şubesi müdürlüğü yapmıştı. Bartın'a 1943 yılından buyana uğramadık. Ama Bartın gazetesi sayesinde Bartın ile ilgimizi kesmedik.
Mahalli (bölgesel) basın, insanların ilgili oldukları yörelerle ilişkisini sürdürmesini sağlıyor. Diğer mahalli (bölgesel) gazeteler gibi Bartın gazetesinin de şimdilerde okuyucularının çoğu Bartın dışında yaşamını sürdüren Bartın'ı sevenler.
Cemal Aliş tarafından 1924 yılında yayınına başlayan Bartın gazetesi, Yeni Adana (1918) ve Antalya (1922) gazetelerinden sonra Türkiye'nin en eski üçüncü mahalli gazetesidir.
Cemal Aliş'in ölümünden sonra oğlu Esen Aliş gazetenin yayınını sürdürdü. "Siyasi Memleket Gazetesi Bartın", on günde bir muntazaman yayınlanıyor.
Kurucusu Cemal Aliş'in Atatürkçü, yenilikçi, medeniyetçi çizgisinden hiç sapılmadı. Cemal Aliş, tek parti döneminde CHP milletvekilliği yaptığından eski CHP'yi tutardı... Oğlu Esen Aliş de babasının yolunda yürüyor. Kalem kullanıyor.
1 Teşrinisani (Kasım) 1932 tarihinde yayınlanan Bartın gazetesinin manşeti "Cumhuriyet'in Onuncu Yıldönümü" ile ilgili. Bakınız 67 yıl önce Bartın gazetesinin başmakalesinde "İbrahim Cemal (Aliş) Bey" neler yazmış:
"Bir sayfa, bir kuruşa... Neşriyat aleminde buhran (kriz) var diyorlar; kari (okuyucu) okumuyor. Kitap, mecmua satılmıyor. Kabahat okuyucuda... Çünkü kitaba rağbet etmiyor. Bu yüzden yeni neşriyat yapılamıyor.
İlk bakışta bu iddia haklı gibi görünür. Fakat meseleyi biraz karıştırmak, bunun sebebini anlamaya kafidir. Müşteri kitapçıya, bayiye, elli sayfalık kitabı gösterip soruyor. Üzerinde fiyatı yazılıdır: 50 kuruş. Evet elli sayfalık bir kitap 50 kuruş. Yani bir sayfa bir kuruşa... Okuyucu sanki ateşe dokunmuş gibi kitabı elinden bırakıyor... Sonra kitap okunmuyor. Okuyucu takdir etmiyor. Ne yanlış. Ne iftira... Okuyucu takdir ediyor. Okumak istiyor. Fakat bugünkü vaziyetde bütçesi bir kitaba 150 - 200 kuruş ayırmaya müsait değil. Gıda maddeleri gibi bir ihtiyaç olan kitap, bugün ancak zenginlerin alabileceği bir meta halindedir.
Ucuz fiyatlarla Anadolu okuyucusunu alıştırmak, ondaki ürküntüyü gidermek lazımdır. Yüzelli, ikiyüz kuruş, Anadolu'da çok defa 5 günlük kazançla toplanır. Kitabı ekmek fiyatına indirmedikçe okuma buhranına çare bulunamaz."
Sayın okuyucularım, Bartın gazetesinin kurucusu Cemal Aliş'in 67 yıl önce başmakalesinde ortaya koyduğu sorunda bir değişkilik yok. Çözüm önerisi güncelliğini koruyor. İşte, Bartın gibi mahalli gazeteler, ülke sorunlarına bu gerçekçi yaklaşımları nedeniyle ilgi görüyor. Yaşamlarını sürdürebiliyor.
(Bartın gazetesini yayınlayan Esen Aliş'in yönetimindeki Azim Kitabevi "Bartın" isimli, 3 ciltlik bir araştırma yayınladı. 1680 sayfalık bu araştırmada Bartın'ın gelmişi, geçmişi ve bugünü anlatılıyor. İlgi duyanlara tavsiye olunur. Telefon 378 - 227 12 44 Bartın)