Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


BEŞİKTAŞ'ta Boğaz'ın kıyısında Kenan Evren döneminde "Konuk Evi" olarak kullanılmak üzere yapımına başlanan binalar "Atik Ali Paşa Yalısı" diye adlandırılıyor. Binaların daha önce aynı yerde bulunan yalı ile ilgilisi, ilişkisi yok.
Yapımı yarım kalan bu binaların irtifak hakkının (mülkiyetinin değil, kullanma hakkının) devri için açılan ihaleyi Yapı Kredi Bankası'nın sahip olduğu Sultanahmet Turizm ile, Sultanahmet'deki eski Dersaadet Cinayet Tevkifhanesi'ni (hapishaneyi) otele dönüştürüp işleten "Four Seasons Hotels" firması kazandı.
Yapı Kredi Bankası'nın sahip olduğu Sultanahmet Turizm firması hapishaneyi dünyanın en lüks otellerinden biri haline dönüştüren kuruluş.
Four Seasons Otel firması ise, dünyadaki lüks otel zincirlerine eklediği Sultanahmet'teki oteli kısa sürede tepeye çıkardı. Sultanahmet'teki otel Türkiye'de odası en pahalı, Türkiye'de ve Avrupa'da en fazla doluluk oranı ile çalışan otel haline geldi. 1998 yılında ortalama oda satış fiyatı 329 dolar, ortalama doluluk oranı yüzde 78 idi. 1998 yılında Sultanahmet'teki otelden sonra gelen Türkiye'nin en pahalı otelinin ortalama oda fiyatı 80 dolar daha ucuz, 250 dolar ve ortalama doluluk oranı 4 puan daha düşük, yüzde 74'tür.
Sultanahmet'teki otel 70 odalı. Bahçesi yok. Yüzme havuzu yapımına izin verilmiyor. Beşiktaş'taki bina Boğaz'ın kıyısında, geniş arazi içinde. Binanın kullanım hakkını 29 milyon 250 bin dolara alacak olan grup, binayı lüks otel haline getirmek için 70 milyon dolar para harcayacak. İyi bir otel ortaya çıkarmak için ekonominin bu kötü durumunda para bulacak, para harcayacak yatırımcı ortaya çıkmıyor. Sonra otel var, otelcik var... İstanbul'da çok sayıda 5 yıldızlı otel var. Ama çok azı gerçekten 5 yıldızlı. Demek ki, 5 yıldızlı yapacağım demekle iş bitmiyor. Oteli işletmek, doldurmak bir beceri işi.
Four Seasons isimli otel zincirinin kurucusu, tepe "patronu" Isadore Sharp, Kanadalı bir mimar. İşi gereği çok seyahat eder, farklı şehirlerde, farklı otellerde kalırmış. En lüks otelde bile "evindeki rahatlığı" bulamadığını fark etmiş. "Herhalde benim gibi nice insan evindeki rahatlığı sağlayacak bir otele daha yüksek ödemeyi yapmaya hazırdır" diye düşünerek 1960 yılında Kanada'da ilk otelini açmış. Felsefesi, otel şehrin en cazip yerinde olacak. Şehrin en lüks oteli olacak. Otel müşterisi kendini evinde hissedecek. Bu otel benim evimden daha iyi diyebilecek.
Bugün Four Seasons Hotels zinciri dünyanın her yanında en lüks otelleri işletiyor. Ama üç yıldır dünya basınında otel zinciri reklamlarını İstanbul Sultanahmet Cezaevi imajına bina etmiş durumda. Sadece ABD'de yirmiyi aşkın yayında üç yıldır Sultanahmet imajı işleniyor.
Sultanahmet'teki otelin açılışından bu yana müdürlüğünü yapan Marcos Bekhit de Isadore Sharp gibi Türkiye'yi seven, Türkiye'de Four Seasons otellerinin sayısını artırmaya çabalayan biri. Marcos Bekhit'in anlattığına göre Isadore Sharp, Beşiktaş'taki binanın konumuna hayran olmuş. İhaleye girmeden burayı Avrupa'nın en lüks otellerinden biri ve de Four Seasons zinciri için dünya ölçüsünde bir prestij oteli haline getirmek için projeler hazırlatmış. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun ihaleyi onaylaması halinde inşaat hemen başlayacak, 2001 yılı başında otel işletmeye açılacakmış. Marcos Bekhit, "Four Seasons Hotels" yönetiminin, Beşiktaş kıyısındaki Çırağan Sarayı görkemini aşacak bir tesis ortaya çıkararak Boğaz'ı süsleyeceklerini iddia ediyor.
Bu kadar övgüden sonra geldik Atik Ali Paşa binasının "faziletine!" Padişahlar, Beşiktaş kıyılarına "Çırağan sarayları ve köşklerini dizerken" bir şeye özen göstermiş. Beşiktaş'tan Ortaköy'e kıyı şeridinde "halk" için yaya yolu bırakıp, binaları geri çekmiş. Bu yaya yolu Çırağan Sarayı önünde, Kabataş Lisesi ve Galatasaray Lisesi önünde muhafaza ediliyor. Kenan Evren zamanında Devlet Konuk Evi yapılırken, (rivayete göre) Paşa'nın emri ile ve güvenlik nedeniyle Atik Ali Paşa Yalısı arsasının önündeki yaya yolu kapatıldı. Yıllardır değişik vesilelerle yazıp dururum... İstanbul'un bu kıyı şeridinde halkın dolanımını engelleyen duvarlar kaldırılmalı, Ortaköy, Beşiktaş kıyı yolu bağlantısı açılmalıdır. Belki de Özelleştirme Yüksek Kurulu onay verirken kıyı yolunun açılmasını sağlayabilir.