Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Tatil mevsimi açıldı. Varlıklı yazlıkçılar Bodrum’a, varlıklı tekneciler Dalaman’a uçakla gidip gelmeye başladı. Fırsat bu fırsat diye düşünen havayolu işletmeleri bu iki hatta fiyat ücretlerini, “Al alabildiğin kadar” sistemine oturttu. Ödeyen olduktan, uçaklardaki koltuklar dolduktan sonra ne denilebilir ki?
Havayolu şirketleri, “42 TL’ye, 53 TL’ye Bodrum’a Dalaman’a uçuyoruz” diyerek ilan veriyorlar ya... İlanda yazılı olanlar hem doğru hem yanlış. Yanlış değil de yanıltıcı. Çünkü bu rakam çıplak fiyat. Onun üzerine 46 TL veya 16 TL hizmet bedeli, yakıt harcı, alan vergisi gibi eklemeler yapılıyor. Ve de her uçuşta bu ucuz fiyatlı biletten 3 koltuk, 5 koltuk satışa sunuluyor. Diğer koltuklar en yüksek fiyattan satılıyor.
Ekonomi sınıfı, Bodrum ve Dalaman havaalanlarına, İstanbul’dan tek gidiş veya tek dönüş için seyahat acentesinden dün aldığım (vergi ve diğer eklemeler dahil) fiyatları arz edeyim:
* THY ve Anadolu Jet 96 TL- 289 TL.
* Atlasjet 111 TL-285 TL.
* Onurair 74 TL-244 TL.
* Pegasus 58 TL-343 TL.
Tekrar edeyim. Bunlar ekonomi sınıfı, tek yön (gidiş geliş değil) bilet fiyatları.

Bodrum’a 18, Dalaman’a 11 sefer
Havayolu işletmeleri tabii ki yılın her ayında tatil yörelerine aynı sayıda yolcu taşıyamıyor. Trafik yaz aylarında artıyor. O nedenle yaz aylarında İstanbul’dan Bodrum ve Dalaman’a sefer sayıları artıyor. Normal günler için şimdilerde:
* THY Bodrum’a 9, Dalaman’a 7 sefer,
* Atlasjet Bodrum’a 3, Dalaman’a 1 sefer,
* Onurair Bodrum’a 2, Dalaman’a 2 günde bir 1 sefer
* Pegasus Bodrum’a 4, Dalaman’a 2 sefer yapıyor. Hafta sonları ve özel günlerde bunlara ek seferler ekleniyor.
Genel de bir inanış var: Bodrum varlıklıların plajı, Dalaman teknesi olanların marinası oldu deniliyor. İyi de acaba bu iki tatil yöresine uçaklarla kaç kişi gidiyor?
Yaz aylarındaki yoğun trafikte, İstanbul’dan Bodrum’a her gün yaklaşık 3-4 bin kişi gidiyor, o kadar yolcu İstanbul’a geri dönüyor. Dalaman’a giden-gelen sayısı ise 2-3 bin dolayında.

Bodrum-Dalaman uçuşlarında bilet ücretleri ‘Al alabildiğin kadar’


Bodrum’a 1.1 milyon yolcu
2010 yılında iç hat uçuşları ile ülkenin değişik şehirlerinden Bodrum’a giden gelen yolcu sayısı 1.1 milyon idi. Demek ki geçen yıl yaklaşık 400- 500 bin kişi (bir veya birkaç uçuş ile) Bodrum’a gidip gelmiş.
Otobüs trafiği ile ilgili bilgi bulamadım. Ama Varan ve Pamukkale gibi otobüs firmalarının lüks otobüs servisleri ile Bodrum’a (tek yön) 80 TL’ye, Dalaman’a 65 TL’ye yolcu taşıdıklarını öğrendim.
Yazının sonunda bir hikâye: Bizde nasıl ki, aynı uçakta seyahat edenlerin, farklı fiyatlarla bilet aldıklarından kafaları karışıyor ise, benzer sorun başka ülkelerde de var. Bir Amerikan dergisinde yayımlanan karikatürde, uçağın içi görülüyor.
Yolcular birbirleriyle hararetli şekilde tartışıyor. Bu arada hostes hanım yolcuları azarlıyor. “Şimdi inişe geçtik. Koltuklarınızı dik duruma getiriniz. Kemerlerinizi bağlayınız ve de diğer yolcuların uçak biletini kaça aldıklarını soruşturmaya son veriniz.”