İstanbul’da Kuruçeşme’de Boğaz yolu üzerindeki caminin üzerinde bir haftadır “Satılık” yazısı var. İnanamadım. Çevrede yaşayanlara sordum.
Evet satılık dediler. Vakıflar Genel Müdürlüğü mü satıyor, yoksa daha önce kul mülkü oldu da tapusu üzerine geçenler mi satıyor? Tamamı mı, bir bölümü mü satılıyor? Öğrenemedim.
Arkadaşımız Yavuz Karaman satılık ilanındaki telefonu aradı. Telefona cevap verenler caminin altındaki dükkanların kendilerine ait olduğunu, onları satışa çıkardıklarını fakat daha sonra kiralamaya karar verdiklerini söylediler.
Bu cami Tezkireci Osman Efendi camiidir. Bânisi Osman Efendi’nin, Sultan I. Mahmud’un (17301740) tezkirecisi olduğu ve caminin de o dönemde yapıldığı bilinmektedir. Osman Efendi’nin camii yaşatmak için oluşturduğu vakıf, zamanla Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne intikal ettiğinden mülkün halen Vakıflar Genel Müdürlüğü üzerine kayıtlı olması gerekir.
Caminin altındaki dükkanlar satılır mı diye dertlenmeyiniz. Caminin altındaki dükkanların caminin vakfına ait olması gerekir. Buraları satılabilir veya kiralanabilir mi? Bugüne kadar vakıf olarak inşa edilen tarihi değeri olan neler satıldı neler? Sadece bilinen tarihi eserlerden 3 örnek vereyim:
Özay Şendir
Futbolcu transferi değil terörsüz Türkiye
6 Temmuz 2025
Abbas Güçlü
Üniversite tercihi ve mezuna kalmak?
6 Temmuz 2025
Zeynep Aktaş
Bankalar atağa geçti endeks pozitife döndü
6 Temmuz 2025
Ali Eyüboğlu
Şehirde festival ve cezaevinde konser
6 Temmuz 2025
Güldener Sonumut
Almanya’nın sıra dışı nükleer hevesi
6 Temmuz 2025