Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Şimdi sırada Türk Telekom'un özelleştirilmesi var. Türk Telekom, bizim eski "PTT"nin "T"si. Önce PTT bölündü, sonra Telekom özelleştirilmeye hazır hale getirildi. Ama şu anda yüzde yüz kamu iktisadi kurumu (KİT) statüsünde.
Önümüzdeki günlerde hisse senetlerinin yüzde 20'sinin "blok satışı" yapılacak. Bir yerli firma tek başına veya yerli veya yabancı ortaklarıyla birlikte ihaleye katılıp toplam hissenin yüzde 20'sini satın alabilecek. Buna blok satış, böyle ortak olan gruba da "stratejik ortak" deniliyor. Stratejik ortağın tek avantajı, şirketin yönetim kurulunda temsil hakkına sahip olmak, yönetim kuruluna iki veya üç üye koyabilmek.
Fakat Türk Telekom için belirlenen özelleştirme modeli tam özelleştirme değil. Yönetimde kamu hakimiyeti devam edecek. Türk Telekom'un 100 olan hisselerinin 20'si blok satış ile satılacak, yüzde 14'ü uluslararası piyasada satılacak, yüzde 5'i PTT çalışanlarına satılacak, yüzde 10'u Posta İdaresi'ne (PTT'nin PT'sine) verilecek. Sonuçta yüzde 51 doğrudan devletin elinde kalacak. Posta İdaresi'nin yüzde 10 payını da eklerseniz yüzde 61 kamu hakimiyetinde kalan bir halka arz gerçekleşecek. Buna da özelleştirme denilecek!..
Türk Telekom'un klasik haberleşme ağına ek olarak "cep telefonu" da işletmesi öngörülüyor.
Bu nedenle bir planlama yapıldı. Turkcell ve Telsim'e ek olarak verilecek 3 yeni cep telefonu işletme lisansının ikisinin ihale yoluyla satılması, birinin Türk Telekom'a bırakılması kararlaştırıldı.
İhale yoluyla satılacak 2 lisansın birini İş Bankası - Telecom Italia alıyor. İkinci lisans ihalesine katılanlar "pes" dedi. Türk Telekom'a bırakılan 3'üncü lisansa dayalı olarak Türk Telekom'un İş Bankası ve Telecom Italia konsorsiyumu ile aynı zamanda işletme sistemini kurması bekleniyor.
Ancak bunun için Türk Telekom'un da İş Bankası - Telecom Italia benzeri bir lisans hakkı ödeme sorunu var.
Türk Telekom, özerk ama, gerçek bir kamu kuruluşu. Böyle bir ödeme için para gerekirse bunun Hazine'den çıkması beklenir. Hazine'den çıkacak para gene lisans ücreti olarak Hazine'ye ödenecek... Basına yansıyan haberlere göre, Hazine "IMF limitlerini zorlayamayız" diyerek Türk Telekom'a para vermiyor. Buna karşılık Türk Telekom'un yönetimi, Hazine'de birikmiş 1.3 milyar dolar paraları olduğunu, üzerini kolaylıkla tamamlayıp, lisans parasını ödeyeceklerini ve İş Bankası - Telecom Italia grubu ile aynı zamanda cep işine gireceklerini açıklıyor.
Türk Telekom'un tamamı için biçilen taban fiyat 10 milyar dolar. Taban fiyatına göre yüzde 20'lik "blok hisse"nin değeri 2 milyar dolar. Ancak bunun da ihalede 4 veya 5 milyar dolara çıkması bekleniyor. İhaleye gireceklerin Türk Telekom'un yönetimine tam hakim olamamalarına rağmen, bu sistemin içinde söz sahibi olma hedefini güttükleri söyleniyor. Blok satışta yüzde 20 payı alacak, hem klasik telefon ve haberleşme ağının hem de Türk Telekom'un işleteceği "cep telefonu" sisteminin yüzde 20 ortağı olacak.
Bakalım "cep telefonu" ihalesinde "pes eden" gruplarımız Türk Telekom'da nasıl yarışacak? Yüzde 100'ünü kaçırdıkları cep lisansının yüzde 20'sine ne ödeyecek?



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr