Yalıkavaklı Kadriye Hanım'ın yaptığı mis gibi köy ekmeğini zeytinyağı çanağına daldırdım. Zeytinyağı mis gibi... Çanağın içindeki zeytinler de nefis... İkramı yapan Umut Ülkümen'e sordum: "Zeytin ile zeytinyağı da Muğla yöresinin mi?" "- Hayır" dedi. "Zeytin ve zeytinyağı Ayvalık'ta İsmet Önder'in ürünü..."
Önce, "Ayvalık nire, Bodrum nire?" dedim... Sonra öğrendim ki, bilenler İsmet Önder'in "Derman" zeytinlerini ve zeytinyağını taaaa Ayvalık'ta arar bulurmuş. Az miktarda üretilen zeytin ve zeytinyağı kısa sürede tükenirmiş.
İlgimi çekti... Ayvalık'ta İsmet Önder'i buldum... Hikayesini dinledim. İsmet Önder, Çanakkale'nin Biga yöresinden. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 1964 mezunu. Ayvalık'ta 1967 - 1974 yılları arasında Vakıflar İşletmesi'nde müdürlük yapmış. Vakıflar İşletmesi o tarihlerde Çanakkale, Antalya arasındaki 4 tesisinde yılda 1.500 ton zeytinyağı, 100 ton sofralık zeytin işlermiş.
Ayvalık yöresi zeytinleri "yağlık" zeytinmiş. Körfez bölgesinde, ortalama 150 bin ton yağlık zeytin ürünü alınır, bundan 30 bin ton yağ çıkarmış.
İsmet Önder, düşündükleri ile bürokrasiyi bağdaştıramamış ve teşkilattan ayrılarak, en iyi zeytinyağını, en iyi sofralık zeytini yapmaya karar vermiş. Yağlık zeytin yörede yetişiyormuş. Ama sofralık zeytinin en kalitelisi Burhaniye'nin yayla köylerinde olurmuş. Sofralık zeytin genç ağaçtan alınacakmış ki, ince kabuklu, yuvarlak ve iri taneli olabilsin.
İsmet Önder "sadece Körfez'in değil Türkiye'nin en nefis sızma zeytinyağını ürettirdiğini" iddia ediyor. Zeytinyağını yörenin fabrikalarında sulu sistem ile çıkarttırıyor. Sulu sistemde çekirdekteki kötü aromanın suda kaldığı için yağın kaliteli olduğunu söylüyor. Sızma naturel zeytinyağının asidi 1 derecenin altında 0.4 - 0.6 derece dolayında.
Burhaniye'nin yayla köylerinden getirttiği sofralık zeytinleri polyester kaplarda fermante ederek yeşil zeytin, sele zeytini, salamura diyet ve çevirme (tuzsuz) zeytin üretiyor.
Diyet zeytinin ne olduğunu uzun süredir merak ederdim. Anladık ekmeğin diyetini yapıyorlar da... Zeytinin diyeti nasıl oluyor? Onu da öğrendim. Diyet zeytin denilen zeytin, olgunlaştıktan sonra tuzu değişik şekillerde suda yıkanarak çıkarılan, tuzsuz hale getirilen zeytin demekmiş.
İsmet Önder yılda 50 ton civarında sofralık Derman zeytini ile 50 100 ton zeytinyağı üretiyor. Ürünleri piyasaya çıkınca kısa sürede bitiyor. Yağı 5 - 2 - 1 kiloluk tenekelerde, sofralık zeytinleri 2 kiloluk, tenekelerde ve cam kavanozlarda satıyor. Ama Derman ürünleri sadece Ayvalık'tan satın alınabiliyor. Veya mevsiminde sipariş ile temin ediliyor.
İsmet Önder'in oğlu, 26 yaşındaki Ersan da baba mesleğini sürdürmeye niyetli...
Türkiye'de işini iyi yapan, malını satıyor. Hem de ürettiği yerde satıyor. İşini iyi yapanın namı ülkenin en uzak köşelerine kadar yayılıyor.
Özay Şendir
‘Diyalektik bir şey’ olarak Lozan tartışması...
16 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Sosyolojik hatalar!
16 Mayıs 2025
Zafer Şahin
Sanatçılar ‘Terörsüz Türkiye’ istemiyor mu?
16 Mayıs 2025
Abdullah Karakuş
Krizler, görüşmeler ve sonuçları
16 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
İttifak’ta görüş ayrılığı çıkmadı
16 Mayıs 2025