Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ankara, “cari açığı (döviz açığını) küçültmek için” frene bastı. 2012 yılında ekonominin büyüme hedefi yüzde 4 olarak belirlendi.
Fakat frene biraz fazla basılmış olmalı ki, 2012 yılı büyümesinin yüzde 4’ün altına düşme olasılığı ortaya çıktı.
Merkez Bankası yetkilileri diyor ki; “Yılın ikinci 3 aylık döneminde büyümede biraz toparlanma görüldü ama... Yılın üçüncü 3 aylık döneminde yavaşlama var. Bunda ramazanın etkisi de olabilir ama... Eğer dördüncü 3 ayda da canlanma olmaz ise, 2012 yılı büyüme oranının yüzde 2.5’lere gerilemesi tehlikesi var.”
Geçen salı günü Ankara’da Merkez Bankası yetkilileri “Piyasa Ekonomistleri”ne ekonominin durumu hakkında bilgi verdi. Merkez Bankası yetkililerinin bu toplantıda “Piyasa Ekomistleri”ne yaptıkları açıklamalar önemli.
“Piyasa Ekonomistleri”, önemli yerli ve yabancı bankalarında, finans kuruluşlarında sorumluluk taşıyan, ekonomideki gelişmeleri değerlendirerek “paraya yön veren”, para trafiğini, faizi ve döviz fiyatını etkileyen uzmanlardır. Merkez Bankası yönetimi arada sırada bu uzmanları Ankara’ya davet ederek onlara bilgi veriyor. Onlar da aldıkları bu bilgilere dayalı olarak çalıştıkları müesseselerin ve de bu müesseselerin müşterilerinin paralarını oradan alıp buraya, buradan alıp oraya koyuyor.

Cari açık da küçüldü
Merkez Bankası yetkililerinin açıklamalarına göre, büyümeye ilişkin olumsuz göstergelere rağmen yüzde 4’lük büyüme hedefi değiştirilmiyor.
Enflasyonda yüzde 5 hedefi korunuyor. Enflasyonun yüzde 5’e doğru yaklaşması bekleniyor.
Dış ticarette beklenen iyileşmenin görülmemesine rağmen, iç talebin daralması sonucu, cari açığın yılsonunda 55 milyar dolar dolayına ineceği tahmin ediliyor.
Gerekirse piyasadan para çekilmesi yoluyla, döviz fiyatının artmasının önleneceği doğrultusunda bir mesaj veriliyor.
Büyümeyi frenleme politikasının bir aracı olarak banka kredilerindeki artışın yüzde 14-15 dolayında sınırlandırılması hedef alınmış durumda. Bu hedefe ulaşılacağı anlaşılıyor. Ancak, Merkez Bankası yetkilileri, kredi faizi ile mevduat faizi arasındaki farkın büyüklüğünden rahatsız. Faiz koridorunun daraltılması ile bu farkın da küçültülebileceği düşünülüyor.

Piyasa ekonomistleri memnun
Piyasa Ekonomistleri, paradan para kazanan, para ticareti yapan kuruluşlarda çalışıyorlar. Başkalarının parasını değerlendiriyorlar. Bu nedenle iki şeyi merak ediyorlar:
(1) Risk var mı? (2) Getiri nedir?
Risk ekonominin genel durumuna bağlıdır. Büyüme yüzde 4’ün altına düşse de ekonomide risk yok. Döviz trafiği düzgün. Merkez Bankası döviz fiyatında istikrarı sağlama niyetini tekrarlıyor.
Getiri durumu nedir? Bu konuda da Merkez Bankası yetkilileri 2 mesaj veriyor:
* Sıkı para politikasına devam ediliyor. Parasal gevşeme gündemde. Ne zaman ve ne ölçüde olacağı henüz belirsiz.
* Faiz koridorundaki indirim sembolik ölçüde olacak. Büyük olasılıkla 100 değil de 50 baz puanlık indirim gerçekleşebilir. Yılsonuna kadar toplam faiz indirimi beklentisi 150 baz puan dolayında.
Anlaşıldığı kadarı ile Piyasa Ekonomistleri Ankara’daki toplantıdan memnunlar. Onların memnuniyeti piyasaya yansır. Döviz giriş çıkışını, faizi, döviz fiyatını, İMKB’deki hareketi olumlu etkiler.