Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Orhan Türker, Güler Sabancı'nın dayısı. Kimya yüksek mühendisi. Emekli olunca, yeğeni "Dayıcığım, gel seninle şarapçılık yapalım" demiş. Dayı - yeğen, isimlerinin baş hecelerini bir araya getirerek "Gül - Or" ismi ile bir şirket kurup Şarköy'de üzüm bağı satın almışlar. Şaraplık üzüm yetiştirmeye başlamışlar. Sanırlarmış ki, üzümleri yetiştirip, bir başkasının şaraphanesinde şaraba dönüştürebilecekler... Ama bakmışlar ki, üzümden şarap yapmak, üzüm yetiştirmekten daha da önemli bir iş. Bunun üzerine üzüm yetiştirdikleri arazinin ortasına şarap tesisi kurmaya başlamışlar.
Şarap tesisi çelik tanklarıyla, dinlenme fıçılarıyla laboratuvarıyla kocaman bir iş. Bu işin ucundan başlayan başladığı yerde duramıyor. Her yıl kapasiteyi büyütmeye mecbur kalıyor. "Gülor" şaraphanesi de 30 ton ile başlamış, şimdilerde 300 ton kapasiteye ulaşmış. Yakında kapasite iki misline çıkacak. 300 ton kapasite demek, yılda en az 300 bin şişe şarap demek.
Şarköy'de bağcılığı Rumlar başlatmış. Yerli bağ kütüklerinin çoğu Rumlardan kalma. Fransa'dan gelme. Yabancı dilde bu bağlardan yetişen üzümlere "Cinsault ve Semillon" üzümü deniliyor. Çevredeki yerli şaraphanelerde bu üzümlerden şarap yapılıyor. Tekel bu üzümleri satın alarak şarap yapıyor.
Günümüzde kalite şarap başka tür üzümlerin yetiştirilmesini gerektiriyor. İşte bunun içindir ki, Orhan Türker ile Güler Sabancı, Fransa'dan yeni tür üzümlerin aşılı fidelerini ve de aşı çubuklarını ithal etmişler. Hem kendi topraklarına dikmişler hem köylüye dağıtmışlar.
Bu yeni tür üzümler Fransa'dan gelen ve siyah cins olan Cabernet Sauvignon ve Merlot üzümleri ile beyaz renk olan Sauvignon Blanc üzümleri. Ayrıca İtalya'dan Sangiovese ve Montepulciano türü siyah üzüm çeşitleri getirtilmiş.
Yerli üzüm denilen Cingault ve Semillon türü üzümlerden 1 dönüm bağda, 1.5 ton ürün alınıyor. Tekel bu üzümün kilosuna geçen yıl 95 bin TL ödedi. Yeni tür üzümlerde dönümde 800 - 900 kilo ürün alınıyor. Bu üzümlerin kilosu geçen yıl 250 bin lira idi. 1 ton üzümden 700 litre şarap çıkıyor. Dökme şarapta yerli üzümden yapılanın fiyatı 150 bin TL, yabancı tür üzümden yapılanın fiyatı 500 bin TL.
Beyaz şarap bir yılda piyasaya sürülüyor ama kırmızı şarap en az 16 ay meşe fıçıda dinlendiriliyor. Dört yıl kullanılabilen 225 litrelik meşe fıçılar Fransa'dan getirtiliyor. Bir şişe şarapta şişe, mantar, etiket ve kapak maliyeti, şişenin içindeki şaraptan pahalı olabiliyor. Sadece cam şişenin yerlisi 100 bin, yabancısı 275 bin lira. Şarabın son satış bedelinin yaklaşık yüzde 60'ı da vergi. Üretici bu vergiyi şarap satılmadan ödemek zorunda. Bu nedenle yerli şarap pahalı oluyor.
Güler Sabancı ile Orhan Türker'in Şarköy tesislerinde Cinsault ve Semillon üzümleriyle üretilen şaraplar şimdiye kadar Şayeste ve Berceste adı ile satılıyordu. Yeni tür üzümlerden Cabernet Sauvignon, Merlot ve Savingnon Blanc'tan üretilen kaliteli şaraplar mayıs ayında yeni ambalajı ve yeni ismi ile piyasaya çıkacak.


Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr