Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Haldun Dormen geçen hafta 82. yaş gününü kutladı. Robert Kolej ve ABD’de Yale Üniversitesi’nde okuduktan sonra 1954 yılında Küçük Sahne’de profesyonel oyunculuğa başlayan Haldun Dormen 56 yıldır sahnede. Bu arada kendi adına tiyatro kurdu, oyunlar sahneledi. Hayatı boyunca tiyatroculuktan başka hiçbir iş yapmadı.
Türkiye’de özel tiyatroları ayakta tutmak, özel tiyatrolarda sahne alan bir tiyatro oyuncusu olmak zor mu zor... Hani “ekonomi” denilen bir şey var ya... İşte özel tiyatrolar ve özel tiyatrolarda sahne alan sanatçılar için bu işin “ekonomisi yok”. Bu iş büyük ölçüde gönül işi. Bir oyunun tutmaması, seyirci toplamaması halinde oyuncu da tiyatro da “işsiz kalıyor”.
Haldun Dormen şimdilerde “Tiyatro Kedi”de “Kibarlık Budalası” ve “Pazar Günkü Cinayet”
oyunlarında sahne alıyor. Tiyatro Kedi’yi Hakan ve İpek Altıner çifti kurdular. Dokuz yıldır yaşatıyorlar. Yılda 3 yeni oyunu sahneliyorlar, 4 oyunda dönüşümlü oynuyorlar. Şimdilerde Nişantaşı’nda Hadi Çaman tiyatro salonunu kullanıyorlar. Bolca turneye çıkıyorlar.

Enka tesislerinde tiyatro
Enka’nın Kültür Sanat Bölümü, yılın belli aylarında İstinye’deki Enka tesislerinde tiyatro şenlikleri düzenliyor. Şenlik boyu özel tiyatrolar değişik oyunları sahneliyor.
Geçen hafta Enka tesislerinde, Tiyatro Kedi’nin bu yılki programında yer alan oyunlardan “Pazar Günkü Cinayet” isimli “salon komedisi”ni izledik.
Kılıbık bir kocanın, öldürülen ünlü bir kadının cinayet zanlısı sanılması karşısında, karısının kocasını bir “kahraman” gibi görmesiyle gelişen olayların işlendiği oyunda, Haldun Dormen, Deniz Gökçer, Deniz Türkali, Eda Gülten, Gazi Şeker ve Hilmi Özçelik büyük alkış alıyor. Hepsi çok başarılıydı.
1985 yılında Gencay Gürün İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne getirildiğinde Haldun Dormen’e “Lüküs Hayat’”ı sahneye koydurmuştu. Lüküs Hayat rekorlar kırarak 25 yıldır sahneleniyor.
Gencay Gürün ise 1995 yılında kendi tiyatrosunu, “Tiyatro İstanbul”u kurdu. Tiyatro İstanbul da başarılı kendi ayakları üzerinde duran bir özel tiyatro. Tiyatro İstanbul’da bugüne kadar 32 oyun sahnelendi. En uzun süre sahnede kalan oyunlar her biri üç yüzü aşkın sahnelenen Silvia ve Çılgın Hafta Sonu oldu.

Çılgın Ruh
Geçen yıl sahneye konulan, Nevra Serezli ile Cihan Ünal’ın rol aldığı “Altı Haftada Altı Dans Dersi” bu yıl da sahnede. Gencay Gürün’ün Noel Coward’dan çevirerek sahneye koyduğu “Çılgın Ruh”ta ise İlkay Saran, İnci Türkay, Atilla Saral, Melda Gür Genç, Levent Ulukut, Melis Eronat, Oylum Şahin sahne alıyor. Sürprizlerle dolu, nefis bir “salon komedisi”.
Devlet ve Şehir Tiyatroları yanında seyirciye bilet satarak ayakta kalan tiyatroları alkışlamalıyız. Bilet parasıyla hem oyuncuları hem tiyatroyu yaşatmak günümüzde büyük başarı. İstanbul’da ve diğer şehirlerde böyle çok sayıda özel tiyatro var. Ben bugün sadece ikisini yazabildim.
Ekonomide bir ilke vardır. Talep olmazsa, arz olmuyor. Ama özel tiyatroların bir özelliği kendi taleplerini kendilerinin yaratması. Onların yarattığı talep Türk insanının tiyatroyu sevmesine, Tür kültür hayatının zenginleşmesine imkân veriyor. Konservatuvarları bitiren gençlere iş imkânı genişliyor. Yazarlara, çevirmenlere iş çıkıyor. Sahne gerisi sanatlarla uğraşanların sayısı artıyor.