Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Helikopterler ordumuz için alınıyor. Alınmasına seviniriz. Ama parası cebimizden çıkıyor. Paramızın nereye gittiğini bilmek isteriz... Geliniz görünüz ki, sevinmek için de, paramızın nereye gittiğini bilmek için de yabancı dergilerde çıkan yazıları izlememiz gerekiyor.
ABD'de yayımlanan ve "savunma çevrelerinin dergisi" olan "Defence News"deki haberlerden öğrendiğimize göre şu günlerde sonuçlanması beklenen 145 saldırı helikopteri alımı ile ilgili 4 milyar dolarlık ihale konusunda önemli gelişmeler sağlanmış.
Türkiye, bir ABD firması ile bir Avrupa firmasını birinci ve ikinci olarak ilan etmeye ve daha iyi şartları sağlayacak olanla anlaşma imzalamaya hazırlanıyormuş.
Defence News dergisinin bu haberinden sonra Milliyet gazetesinde Washington muhabiri Yasemin Çongar'ın bir yazısı yayımlandı. Yasemin Çongar, Genelkurmayımızın İkinci Başkanı'nın, ABD'nin aynı düzeydeki kumandanının davetlisi olarak Washington'u ziyaret ettiğini, görüşmelerde "Apache" tipi saldırı helikopterleri satışı konusundaki pürüzlerin ele alındığını belirtiyordu.
Gene, "Defence News" dergisinden öğrendiğimize göre Türkiye'nin açtığı 145 taarruz helikopteri ihalesine şu firmalar teklif vermiş:
(1) ABD Boeing firması (AH - 64 Apache Longbow)
(2) ABD Bell Helicopter ve Textron firması (AH 1 W King Cobra)
(3) Fransız - Alman ortaklığı Eurocopter firması (UHU - HAS Tiger)
(4) İtalyan Agusta firması (A - 129 International)
(5) Rus - İsrail ortaklığı (Kamov - IAI da ve Ka - 50/2 Black Shark)
Bu 145 helikopter yanında, Deniz Kuvvetleri ihtiyacı için de "Sikorsky" firmasından 12 helikopter alımı için karar alındığını yabancı basından öğreniyoruz. Öğrendiğimize göre Deniz Kuvvetlerimize, keşif ve muharip amaçlar için 8 Sea Hawk helikopteri, taşıma ihtiyaçları için 4 CH - 60 helikopteri alınıyor. Bu 12 helikopterin tesliminden sonra deniz altı ve deniz üstü hedefleri için 12 Sea Hawk helikopteri daha alınacak.
Ordumuzun dağlık arazideki harekatını kolaylaştırmak için ağır silah donanımlı 8 CH - 53 Super Stallion helikopterinin alımı için Sikorsky firması ile anlaşmaya varılmak üzere olduğu da yabancı basından okuduğumuz haberler arasında.
Polis teşkilatı için alınacak hafif helikopterler hakkındaki karar da bugünlerde verilecekmiş ama, haberlerde helikopterlerin tipi ve sayısı hakkında bilgi yer almıyor.
Eskiden ülkelerin sahip olduğu silahlarla ilgili bilgiler gizli idi. Şimdilerde dış ülkelerdeki yayınlarda her ülkenin sahip olduğu araç, gereç, top, tüfek, uçak, gemi, helikopter sayıları, tipleri ile ilgili her türlü bilgi yayımlanıyor.
Örneğin Telaviv Üniversity, Jaffe Center tarafından yayımlanan "Middle East Military Balance" isimli kitabın 370'li sayfalarında Türkiye neyi nereden aldı, ne re durumda, neyi kim nasıl kullanılor konularında her türlü bilgi var.
Bu yayınlardan öğrendiğimize göre alınan ve alınacak olanlarla birlikte ordumuzun helikopter sayısı 649'a ulaşıyormuş. Böylece Türkiye "Helikopter'de dünya devi" oluyormuş. Türkiye'yi helikopterde dünya devi yapan filodaki helikopter tipleri ve sayıları şöyle imiş:




Halkımız bunları yabancı kaynaklardan öğrenecek yerde içerideki yetkililerimizden öğrense ne iyi olur... Madem ki bu bilgiler gizli değil, halkımız ordumuza satın alınan helikopterler hakkında bilgi edinmekten memnun olur. Halkımızın bu helikopterlere ödenecek parayı bilmesi de hakkıdır. Çünkü bu para halkımızın cebinden çıkıyor. Bir şey daha var: Ordumuza helikopterleri satan yabancı firmaların isimlerini yabancılar açıklamaktan sakınmıyor... Acaba bu yabancı firmaları Türkiye'de kimler temsil ediyor? Helikopterlerin alımı için ödenecek paranın ne kadarı aracılık hizmetleri karşılığı Türkiye'de kalacak? Bunu da bilmek parayı ödeyenin hakkı olmalı... Değil mi?




Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr