Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Hükümetin dün açıkladığı "tedbirler paketi" bir "iyi niyet" göstergesidir. Kamuoyu ve farklı kesimler çok ileri bekleyişlere girdiğinden belki hükümetin paketi beğenilmeyecek, eksik bulunacak, tenkit edilecektir.
Şurası unutulmamalıdır ki, içeride ve dışarıda ciddi sorunlarla boğuşmak durumunda olan, TBMM'den ciddi kanunlar çıkarmaya çalışan, memur maaşlarındaki sınırlama ve emekli yaşlarındaki düzenleme nedeniyle ciddi direnmelerle karşılaşan hükümetin kısa sürede bundan iyisini yapması mümkün değildi.
Hükümetin iyi niyet paketinin üç bacağı vardır: (1) Vergi bacağı, (2) İhracat bacağı, (3) Kredi bacağı.
Vergi bacağında bir yanda mali milat ve nereden buldun uygulaması ertelenerek büyük sermaye gruplarının huzursuzluğuna çözüm getirilirken öte yanda mevduat ve repo faizlerinde stopaj uygulaması ile küçük tasarruf sahipleri rahatlatılmıştır.
İhracat bacağında, ihracatçıların ana şikayet konusu olan döviz kredisi sorununa çözüm getirmek için Eximbank'a kaynak aktarılmıştır.
Tedbirler paketinin kredi bacağı ise ödeme güçlüğü içindeki firmaların bankalarla olan ilişkilerini rahatlatma amacını gütmektedir.
Bu paket ekonomiyi nasıl etkiler? Önemli olan budur.
(1) Bu paket birçok kesimin bekleyişlerini cevaplamadığından eksik bulunacak, tenkit edilecektir.
Buna rağmen bu paket piyasaya psikolojik bir güç verecektir. Paketi beğenmeyen, tenkit eden kesimler bile hükümetin olumlu yaklaşımını, çözüm arayışını, gelecekte kendi sorunlarının da ele alınabileceğinin bir "umut göstergesi" olarak kabul edecektir.
(2) Daha ileri bekleyiş içindeki borsa oyuncularının, borsaya vergi kolaylığının pakette yer almamasına tepki göstererek endeksi hemen düşürmeleri, geçici bir tepkinin sonucudur. Orta dönemde borsa gene toparlanacaktır.
(3) Hükümetin iyi niyet gösterisinin vereceği moral ile reel ekonomide (yatırım - üretim ve istihdamda) güçlüklerle karşılaşanların direnme gücü artacaktır.
Her şeye rağmen Ecevit'in açıkladığı paket "hiç yoktan iyidir."