Sanayi üretimi mayısta, geçen mayıs ayındaki üretime göre yüzde 5.9 oranında artış gösterdi. İyi midir? Kötü müdür? Neyi ifade eder? Ayşe Hanım Teyzem’i ilgilendirir mi?
Sanayi üretimi artışı istihdama katkı yapar
Sanayi üretimi ekonomide büyümenin dinamiğidir. Sanayi üretimindeki büyüme diğer sektörleri de peşinden sürükler. Üretim artışına dayalı olarak istihdam artar, gelir artar.
* 2011’in ilk 3 ayında imalat sanayinde üretim yüzde 14.9 artmıştı. Buna dayalı, ekonomi yüzde 7.1 büyümüştü.
* 2012’nin ilk 3 ayında imalat sanayinde artış yüzde 2.7’ye geriledi. Ekonominin büyümesi yüzde 3.2’ye düştü.
* 2011 yılının mayıs ayında sanayi üretim endeksi bir yıl önceye göre yüzde 8.2 oranında, yılın ilk 5 ayında yüzde 11.9 oranında artmıştı.
* 2012’nin mayıs ayında yüzde 5.0 oranında artarken, 5 aylık artış yüzde 3.2’ye geriledi.
MAYIS AYI GÖSTERGESİ OLDUKÇA UMUT VERİCİ
Başka ülkeler, “Ne yapsak da ekonomiyi büyütsek?” diye çırpınırken, bizim Ankara’mız, “Ne yapsak da büyümeyi yavaşlatsak?” diyerek dertleniyor. Çünkü yanlış politikalar ile bizde üretim ithalat bağımlısı hale getirildi. Üretim arttıkça ithalat, ithalat arttıkça cari açık (döviz açığı) artıyor. Ankara’mız döviz açığını küçültmek için büyümeyi frenliyor.
* Büyümeyi frenlemeye çalışan Ankara için mayıs ayında sanayi üretim endeksinin yüzde 5.9 oranında artması kötüdür. (Ankara yüzde 2.5 dolayında artış bekliyordu.)
* Ekonomide hızlı duraklamadan korkanlar için (Her ne kadar 5 aylık yüzde 3.2 oranındaki sanayi üretim artışı yetersiz ise de) mayıs ayı göstergesi ümit vericidir.
GIDADA YÜZDE 8.5 TEKSTİLDE YÜZDE 10.3’LÜK ARTIŞ VAR
Sanayi üretimindeki yüzde 5.9 artış, genel artış oranıdır. Her sektörün büyümesi farklıdır.
* Mayıs ayında gıda ürünleri imalatı sektöründe sanayi üretim artışı yüzde 8.5, tekstil ürünlerinde yüzde 10.3 oldu. Buna karşılık giyim eşyası üretiminde yüzde 0.5 oranında, deri ve kundurada yüzde 9.5 oranında, motorlu kara taşıtları üretiminde yüzde 1.9 oranında gerileme var.
* Yüzde 5.9 oranındaki genel artışı etkileyen iki sektör var: (1) Motorlu kara taşıtları dışında diğer ulaşım araçları sektöründe üretim nisanda yüzde 118.5, mayısta yüzde 195.1 arttı. Bu sektörde gemi, vagon ve karoseri üretimi var. (2) Bilgisayar, elektronik ve optik malzeme sektöründe nisanda yüzde 41.9 üretim artışı vardı, mayısta artış yüzde 57.4’e tırmandı.
Bu iki sektördeki (devamlı olması imkansız görülen) aylık artışlar mayısta aylık büyümenin yüksek çıkmasında etkili oldu.
ÜRETİM NASIL ARTAR?
Sanayi üretiminin artması için talebin artması gerekir. Talep, halkın talebi ile, ihracat talebinden oluşur..
* Yılın ilk 3 ayına ait Milli Gelir rakamları, halkımızın tüketim harcamalarındaki artışın “sıfır” olduğunu, ilk 3 aydaki üretim artışının ihracattaki büyümeye dayandığını gösterdi.
* Yılın ikinci 3 aylık dönemi tamamlandı ama haziran göstergeleri yayımlanmadı. Nisanda sanayi üretimi yüzde 1.5 artmıştı. Mayısta yüzde 5.9’a yükseldi. Demek ki, ya halkımızın talebi canlanmaya başladı ya da ihracat arttı.
YÜKSELİŞ İÇ TALEPTEN Mİ İHRACATTAN MI GELİYOR?
Mayıs ayında iç talepte canlanma işaretleri görülüyor. Buna karşı ihracat artışı konusunda “rezev” (veya şüphe) var.
* Mayıs 2011’de 10.9 milyar dolar olan ihracat, Mayıs 2012’de 13.1 milyar dolar oldu. Yüzde 20.3 arttı diyerek sevindik. Ama 2.2 milyar dolarlık artışın 1.7 milyar doları altın ve kıymetli taş ihracatı. Gerçek tarım ve sanayi ürünü ihracatındaki artış yüzde 4.5. Bu gösteriyor ki, mayısta sanayi üretimdeki artışın gerisinde ihracat var ise de, ihracat sanayi üretimde beklenenin üzerindeki artışın tek nedeni değildir.
* KDV ve ÖTV artışları mayıs ayında iç talebin uyanmaya başladığına işaret ediyor. Geçmiş 2 ay gerileyen ithal mallarından alınan KDV yüzde 3.8 arttı. Bunlar talepteki uyanışın işaretleri olarak değerlendirilebilir.
ESAS OLAN ÜRETİM
BUNDAN KORKMAYALIM
Üretimden korkmayalım. Üretim istihdam, gelir demektir. Ülke ithalata bağımlı ve döviz tüketen üretim yapısı ile değil, döviz üreten ekonomik yapı ile (döviz fabrikaları kurarak) büyür.
BUNLAR AYŞE HANIM TEYZEM'İ İLGİLENDİRİR Mİ?
Üretim, yatırım, büyüme, istihdam ile ilgili her türlü haber Ayşe Hanım Teyzem’i doğrudan veya dolaylı ilgilendirir. Devletin geliri artınca Ayşe Hanım Teyzem’in maaşına zam yapılır. Hastane, okul, yol hizmetleri daha iyi hale getirilir. Ayşe Hanım Teyzem oğluna daha kolay iş bulur. Kiracısı Bakkal Coşkun kirasını zamanında öder. Enflasyon canavarı azmaz. Ayşe Hanım Teyzem alış verişte üzülmez.
Üretimdeki gerileme ise, “sıkıntı-üzüntü” habercisidir. “Bana ne... Benim fabrikam mı var? Benim bakkal dükkanım mı var? Bağım, çubuğum mu var?” denilemez. Günümüzde iyilikler de kötülükler de sonunda bir şekilde herkesi etkiler hale geldi.
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025