Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


DPT Yayınları'nda işletmeci KİT'ler hakkında bilgiler var. İşletmeci KİT'lerin 1995 - 1997 yılları gerçek rakamları ile 1998 - 1999 tahmini rakamları veriliyor.
İşletmeci KİT'lerde 1999 yılında 462 bin kişi çalışıyor. Toplam satış hasılatı 15.2 katrilyon lira.
İstanbul Sanayi Odası 1998 yılının 459 büyük özel sektör kuruluşunun rakamlarını yayınladı. Bu 459 büyük özel sektör kuruluşunun (KDV hariç) satış hasılatı 12.5 katrilyon lira, istihdamı 377 bin kişi, vergiden önceki dönem karı 1.0 katrilyon lira. Aynı yıl işletmeci KİT'lerin (özelleştirilecekler dahil) satış hasılatı 9.7 katrilyon lira, personel sayısı 462 bin ve işletme karı 1.0 katrilyon lira.
Görülüyor ki, ekonomide KİT'lerin ağırlığı devam ediyor. Bu tespit çok önemli. KİT'ler küçüldü... KİT'ler nasıl olsa özelleştirildi... Şeklinde KİT sorunu küçümsenemez. KİT potansiyeli ihmal edilemez.
DPT tarafından yayınlanan tablolardan, yararlanarak işletmeci KİT'ler ile, "Özelleştirilmek üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devrolunan KİT'ler hakkındaki bilgileri ayıkladım. İki grupta topladım.
Yeniden düzenlediğim tabloyu bu yazının altında bulacaksınız. Bu tablonun ilginç yanı, özelleştirme bekleyen KİT'lerin büyüklüğünü ortaya koymasındadır.
Özelleştirilecek KİT'lerde toplam 75 bin kişi çalışmaktadır. KİT'lerin 1999 yılı satış hasılatlarının 6.3 katrilyon lira olacağı tahmin edilmektedir. Bu 15 milyar dolar gibi önemli bir büyüklüğün işaretidir.
Özelleştirilecek KİT'lerin patronu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye'nin en büyük kamu holdingi halindedir. Bu holdingin şemsiyesi altındaki bu büyük ekonomik potansiyeli de "mezbaha kapısında kesilmeyi bekleyen kuzular" gibi ihmal etmek, onların yönetim sorunlarını, sermaye, teknoloji ihtiyaçlarını ertelemek hem değer kaybına hem de ekonominin kaybına yol açmaktadır.