Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür derler ya işte o biçim... Bizde bir “Körfez ülkeleri hayranlığı” vardır. Körfez ülkelerinin parası Kuveyt’te toplandığına, bu paraların gidecek yer aradığına inanılır.
Hükümet üyeleri Kuveyt’teki “Körfez ülkeleri paralarını” Türkiye’ye çekmekten söz ederler. Kuveyt’teki fonların Türkiye’de yatırım yapmaya niyetli olduğu hakkında haberler yayımlanır.
Kuveyt’in en büyük bankası NBK(National Bank of Kuveyt)dır. Bizim medyamızda uzun süredir yer alan haberlere göre bu banka o kadar büyük, o kadar zengin ki... Türkiye’ye para göndermeye başlasa, bizim bankaların satılan hisselerini satın alsa “abat“ olacağız!..
Bu bankanın ODTÜ’de okumuş, Filistin asıllı tepe yöneticisi İbrahim Dabdaub Türkiye’ye sık sık gelir gider. Hükümet üyeleri ve özel sektördeki girişimciler ile iyi ilişkileri vardır. Çarşamba günü Hürriyet Ekonomi‘de yayımlanan bir haberde Kuveytlilerin 4.3 milyar dolarlık Garanti Bankası hissesini almak istediklerinden söz ediliyordu.
Acaba Körfez’in ve Kuveyt’in en büyük bankası olan NBK ne kadar büyük bir bankadır?
Acaba Türkiye’de ne ölçüde yatırım yapabilir? Türkiye’de istediği bankayı veya bankanın önemli büyüklükteki hisselerini satın alabilir mi?
Bankalarımızı küçümsemeyelim
Acaba bizim bankalarımız, Kuveyt’in bu en büyük bankası yanında ne büyüklükte? Bu banka Garanti’nin hisselerine 4.3 milyar dolar ödeyebilecek güçte mi?
Günümüzde bankalar ile ilgili her türlü bilgiyi internetten elde etmek mümkün. MBK’nın internette yayımladığı rakamlara göre, Kuveyt’in en büyük bankasının piyasa değeri 11 milyar dolar. Aktif büyüklüğü 43 milyar dolar. Yıllık kârı 925 milyon dolar.
NBK’nın bu değerleri bizim 4 büyük özel sektör bankamızın Akbank’ın, Garanti’nin, İş Bankası’nın ve Yapı Kredi’nin değerlerinden küçük...
Bizim 4 büyük özel sektör bankamızın da piyasa değeri dolar olarak aktif büyüklükleri dolar olarak, yıllık kârları dolar olarak teker teker Kuveyt’in en büyük bankasının büyüklüklerinin üzerinde.
Bankalarımızın gücünü bilelim
Örneğin Garanti’nin piyasa değeri 21.0 milyar dolar iken Kuveyt’in en büyük bankasının piyasa değeri 11.1 milyar dolar.
Garanti’nin aktif büyüklüğü 78.0 milyar dolar iken Kuveyt’in en büyük bankasınınki 43.3 milyar dolar.
Garanti yılda 2.0 milyar dolar kâr ederken Kuveyt’in en büyük bankası 925 milyon dolar kâr edebiliyor.
Biz genelde mütevazı olmanın da ötesinde kendimizi küçümseriz. Küçük görürüz. Körfez ülkelerinde para yok mu, var. Ama para başka, parayı akıllı kullanmak, değerlendirmek, kurumsallaştırmak başka.
Biz bankalarımızın değerini bilelim. Burada adı geçen 4 büyük bankamız da halka açık bankalar. Hisse senetleri İMKB’de işlem görüyor. Yerli ve yabancı yatırımcı isterse hisselerini piyasa değerinden alabiliyor. Açık anlatımıyla aile işletmesi olarak kurulan özel bankalarımız giderek kurumsallaşıyor. Bu da önemli ve sevinilecek bir gelişmedir.