Notre Dame de Paris müzikali, Will Jennings’in İngilizce uyarlaması ile 4 Mayıs’a kadar Zorlu Center PSM‘de sahneleniyor.
Milliyet dostları Notre Dame de Paris’in ilk gecesinde 22 Nisan akşamı, Zorlu Center PSM’de idi.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Ekonomi Müdürü Şükrü Andaç ile Kültür ve Sanat Müdürü Filiz Aygündüz, iş ve sanat çevrelerinden gelen Milliyet dostlarını ağırladılar.
Victor Hugo (1802-1885) şair, romancı ve oyun yazarıdır. Yazılarında politik, sosyal konular ve sanat öne çıkar. Çok sayıda şiiri, on bir oyun yazısı, dokuz kitabı yayınlandı. Kitaplarından Sefiller ve Notre Dame’ın Kamburu hemen her ülkede bilinen eserleri. İzlanda Hanı, İdam Mahkumunun Son Günü, Deniz İşçileri ve Doksan Üç İhtilali romanları da beğenilen romanlarından.
Victor Hugo’nun eseri
Notre Dame’ın Kamburu (Notre Dame de Paris) 1831 yılında yayınlandı. Fransa’da krallık dönemindeki yaşamı anlatır. Orijinal ismi yerine roman kahramanlarından birinin adı ile, Notre Dame’ın Kamburu adıyla ün yaptı
Paris’teki Notre Dame Katedrali (Cathedrale Notre Dame de Paris) ilk gotik katedrallerden biridir. 1160 yılında yıktırılan Sully Katedrali’nin yerine 1163 yılında inşa edilmeye başlandı. 1345 yılında tamamlandı.
On dokuzuncu yüzyılın başlarında Paris şehir planlamacıları bakımsız durumdaki katedrali yıktırmak istediler. Victor Hugo’nun Notre Dame de Paris kitabını, yıkımı önlemek için, halkın ilgisini çekmek ve kilisenin yenilenmesini sağlamak için yazdığı söylenir. Gerçekten de kitap yayımlandıktan sonra katedral yenilenmiş ve sadece Fransızların değil, dünyanın her yanındaki insanların ilgisini çekmeye başlamıştır.
Gerçekten nefis bir müzikal
Dünyanın hemen her ülkesinde farklı dillerde yayınlanan Notre Dame de Paris’in filmi yapıldı. Konusu müzikal oyun haline getirildi. Müzikal, Belle, Tu Vas Me Detruire, Dechire gibi şarkılarla beğeni gördü.
Luc Plamondon ve Richard Cocciante’nin modern sahneye uyarladığı klasik bir aşk hikayesi olan ve izleyenleri 1800’lü yıllara götüren müzikal ilk defa 1998 yılında Paris’te Palais des Congres’de sahnelendi. 15 yılda 8 milyon kişinin izlediği, 10 milyon CD ve DVD’sinin satıldığı söyleniyor.
Dünyanın en çok seyredilen müzikallerinden biri olarak kabul edilen Notre Dame de Paris, 14 farklı ülkeden sonra İstanbul’da sahne almaya başladı.
Sekizi esas, dördü yedek 12 esas oyuncu kadrosuna ek olarak sekizi kadın, sekizi erkek dansçı ve altı akrobattan oluşan sahne sanatçılarını sayıları otuzu aşan sanat ekibi ve teknik ekip destekliyor.
Dekoru ile teknik donanımlarla çok büyük bir iş.
İki saat boyunca sahnede hareket var, ses var. Esas oyuncu kadronun sesleri çok güzel. Dansçılar, koro olarak da müzikali güçlendiriyor. İmkânı olanlara izlemelerini tavsiye ederim.