Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Müteahhitlerimiz yurtdışında çok başarılı. Büyük işler yapıyorlar. Geliniz görünüz ki, yurtdışından ülkeye getirdikleri döviz rakamı, yaptıkları işin büyüklüğü yanında cüce kalıyor.
Bunun nedeni açık olarak bilinemiyor. Anlatılan şudur: Yurtdışında müteahhitlik piyasası “kurtlar sofrası”dır. Müteahhitler çok düşük kâr marjı ile çalışabiliyor, belli ülkelerde hak ettikleri parayı gecikerek, zor tahsil edebiliyorlar. İşler başlıyor ama, tamamlanması zamana yayılıyor.
2009 yılında yurtdışında en az 14 milyar dolarlık işi olan tüm müteahhitlerimizin getirdiği döviz (Merkez Bankası kayıtlarına göre) 1 milyar dolardır. Müteahhitlerimiz 2010 yılının ilk 10 ayında yurda 621 milyon dolar döviz getirdi.
Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde, müteahhitlerin doğrudan getirdikleri döviz kadar önemli iki döviz kaynağı daha vardır: (1) Müteahhitlerin çalıştırdıkları Türk işçilerin yurda gönderdikleri döviz, (2) Müteahhitlerin yurtdışında kullandıkları Türk malı inşaat malzemeleri karşılığı yurda gelen döviz.

Müteahhitlerin yurtdışı işleri 14 milyar, 2009 döviz getirileri 1 milyar dolar
Bu konularda son zamanlarda ciddi sınırlamalar gündeme gelir oldu. Yabancı ülkeler Türk müteahhitlerine yerli işçi ve yerli malzeme kullanmaları konusunda ısrarcı olmaya başladılar.
Milliyet Ekonomi’de dün yayımlanan haberde de yer aldığı gibi ülkeleri dışında iş yapan müteahhitlik firmalarıyla ilgili bilgileri her yıl ENR (Engeineering New Record) isimli bir grup derleyerek açıklıyor. Uluslararası en büyük 225 firmanın 2009 yılı sıralamasına 33 Türk firması girdi.
Listede yer alan 54 Çin firmasından sonra Türkiye listede en fazla firması bulunan ikinci ülke.
2009 yılı listesine giren 225 firmanın toplam iş hacimleri 383 milyar dolar. 33 Türk firmasının (toplam firmaların yüzde 14’ünü oluşturan firmalarımızın) iş hacmi (inşaat işleri cirosu) 14 milyar dolar ile toplamın yüzde 4’ünü oluşturuyor. Açık anlatım ile sayıca çokuz ama, iş büyüklüğünde gerideyiz.
Listede adı geçen 33 Türk firmasından başta gelenler Enka (1.9 milyar dolar), Gama (1.2 milyar dolar), Rönesans (1.0 milyar dolar) Ant Yapı (797 milyon dolar), STFA (771 milyon dolar), Tekfen (759 milyon dolar) ve TAV (702 milyon dolar) olarak sıralanıyor.
Listeye girenler yanında, listede adı geçmeyen çok sayıda Türk müteahhitlik firmasının yurtdışında iş yaptıkları biliniyor.