Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


GEÇEN cumartesi Hürriyet gazetesinin arka sayfasının dörtte birini kaplayan beş resim ve kısa bir haber vardı. "Nicole'ün soyunduğu 14 saniye! New York'ta Brodway'de sahnelenen ve Nicole Kidman'ın sahnede soyunduğu oyun için bilet bulunamıyor."
Ben Nicole'ün soyunmasını resimden değil sahneden izleyen şanslı kişilerden biri olarak iki düzeltme yapayım: (1) Nicole Hanım sahnede 14 saniye değil 3 saniye soyunuk kalıyor. (2) Biletler Nicole Hanım soyunduğu için değil, 1 saat 40 dakikalık oyunun güzelliği nedeniyle yok satıyor.
"The Blue Room" (Mavi Oda) isimli iki kişilik bir temsil. İki ay önceden çarşamba matinesi için tanesi 90 dolara satın alınmış bilet ile, tiyatronun ikinci kattaki tepe balkonunun en arka sırasından oyunu izleyebildik.
Oyunun yazarı Arthur Schnitzler (1862 - 1931), Freud hayranı Avusturyalı bir hekim - yazar.
1900 yılında sahneye konulabileceğini düşünmeden yazıp, sadece arkadaşlarına okumaları için dağıttığı, kadın - erkek / aşk - seks ilişkilerini konu alan "Riegen" isimli eseri, yirmi yıl sonra Viyana ve Berlin'de sahnelenmeye kalkıldığında polis oyunu durdurmuş.
1950 yılında Max Ophuls, Schnitzler'in eserine dayalı olarak "La Ronde" isimli filmi yapmış. Bu filmde Simone Signoret, Gerard Philipe ve Jean Louis Barrault gibi sanatçılar rol almış.
Filmde küçük hikayeleri perdeye on farklı sanatçı aktarmış. Schnitzler'in eserini sahneye adapte eden David Hare, farklı hikayeleri birbirine bağlayıp, bir kadın, bir erkek iki oyuncuya rol vermiş.
Schnitzler'in 1900 yılında yazdığı hikayeler kadın erkek arasındaki seks ilişkisine dayalı. İlişkilerin tamamı sevginin, aşkın, duygunun bulaşmadığı seks ile sonuçlanan ilişkiler.
Sokağa yeni düşmüş bir kızın taksi şoförüyle ilişkisi. Evde çalışan yardımcı kızın, ev sahibinin oğluyla ilişkisi, evli kadının bir öğrenci ile ilişkisi, bir modelin oyun yazarıyla, bir oyuncunun politikacıyla ilişkisi... İlişkiler başlıyor, gelişiyor ve seks ile bitiyor. İlişkinin başlayışı ve gelişmesini seyirci izliyor. İlişki noktalanırken, seks aşamasında olayın geçtiği mekan mavileşiyor. Sahnede maviden başka bir şey görünmüyor. Sadece mavilikler içinde bitişin gerçekleştiği süre yazı ile belirtiliyor.
Kadın oyuncu beş ayrı kadın karakterini, erkek oyuncu beş farklı erkek karakterini, peş peşe, ara vermeden 1 saat 40 dakikalık sürede canlandırıyor. Oyun sürekli diyaloğa dayalı. Diyaloglarda kelimeler seçilmiş. Kelimeler ve de kullanım şekli ile oyunda tansiyon ve gerilim sürekliliği sağlanıyor.
Oyunun başarısı, oyunculara dayanıyor. Kadın rollerini oynayan Nicole Kidman (ünlü aktör Tom Cruise'ün eşi) 31 yaşında, iki çocuk annesi, Avustralyalı bir oyuncu. Uzun boyu, incecik vücudu, mavi gözleriyle 18 yaşında bir kız görüntüsünde. Sidney konservatuvarı mezunu. 14 yaşından beri sahnede. Avustralya, İngiltere ve ABD'de oynamış. Oynuyor. Bu temsil için İngiltere'den gelen erkek oyuncu Iain Glen, uzun boylu, yakışıklı, ipince bir oyuncu. Dünyanın en ünlü sanat okullarından RADA (Royal Academy of Dramatic Arts) mezunu.
Kadın ve erkek oyuncular farklı roller için sahnede soyunup giyiniyor. Farklı karakterleri canlandırırken, sekse giden aşamada, soyundukları oluyor. Bir sahnede erkek oyuncu Glen çırılçıplak kalıyor. Önden seyircilere dönük olarak takla atıyor. Bir sahnede ise Nicole Kidman arkadan çıplak görüntü veriyor. Üç saniyelik bu görüntü piyesin bütünlüğü içinde pek de önem taşımıyor. Ama görenler görmeyenler bu sahneyi konuşuyor. Piyes bu sahne ile ünlendi.
Mavi Oda (The Blue Room) oyunu çok çok güzel. Ama, oyunun Türkçeye tercümesi çok çok zor. Türkiye'de bu oyunu oynayabilecek kadın ve erkek sanatçıyı bulabilmek çok çok zor. Bizde oyun seks piyesine dönüştürülecek şekilde tercüme edilir, sahneye konulmaya kalkılırsa sahnede işin cıvığı çıkar...
Bu iki oyuncudan başka sanatçılar acaba "Mavi Oda"da başarılı olabilir mi? Oyun bu iki sanatçının oyun gücü ile o kadar bütünleşmiş ki, herhalde bu mümkün görülmüyor. Bu nedenle 13 Aralık'ta başlayan New York temsillerinin mart ayında sona ermesi bekleniyor. Çünkü mart ayında Nicole Kidman kocası Tom Cruise ve iki çocuğu ile Avustralya'ya tatile gidiyor.