Türkiye'de "çağdaş sanatın gelişmesine katkıda bulunan" sanatçıların eserlerinin toplu olarak izlenebileceği bir müzemiz yok. Sanatçıların eserleri atölyelerinde duruyor, galerilere dağılıyor. Veya özel koleksiyonlara giriyor.
Gelişmiş ülkelerde "çağdaş sanat müzeleri" bu tip yapıtların toplu olarak saklanmasına ve de izlenmesine imkan veriyor.
Bizde çağdaş sanat müzesinin eksikliğini "sanat galerileri" karma sergilerle gidermeye çalıştı, on yıldır da İstanbul Sanat Fuarı, "yılda 6 gün açık kalan çağdaş sanat müzesi" benzeri bir kimliğe büründü.
Sanat Galericileri Derneği'nin düzenlediği "Onuncu İstanbul Sanat Fuarı", 10 Ekim Salı günü açıldı. Bu akşam saat 20.00'de kapanacak. İstanbul'da yaşayanlar ile İstanbul'a yolu düşenlerin bu akşama kadar Tepebaşı'nda TÜYAP Sergi Salonu'ndaki fuarı gezme şansları var.
Bu yıl sanat fuarına 56 sanat galerisi, 215 sanatçının bin beş yüzü aşkın eseri ile katıldı.
Sanat Galericileri Derneği Başkanı Doğan Paksoy, Türkiye'deki galerilerin tümüne başvuru formları gönderildiğini, en az üç yıllık tecrübeye sahip galeriler arasında seçim yapıldığını söylüyor.
İstanbul Sanat Fuarı'na eleştiriler, galeri, sanatçı ve eser seçiminde gereken özenin gösterilmemesi noktasında toplanıyor. Böyle bir elemenin yapılmaması nedeniyle fuarı gezen çok sayıda izleyenin ve de çok sayıda sanata yabancı izleyicinin sanat yargılarının olumsuz biçimde etkilendiği söyleniyor. Sanatçı ve eser elemesi yapılmaması, başarılı ve ünlü sanatçıların eserlerini fuardan çekmelerine neden oluyor.
Gelecek fuarlarda katılımcı galeriler, sanatçılar ve eserler için bir seçici kurul oluşturulması fuara ilgiyi ve başarı şansını artıracak.
İstanbul Sanat Fuarı'nda satış da yapılıyor. Yüz elli milyon liralık suluboya tablodan 35 milyar liralık yağlıboya tabloya kadar farklı fiyatlar var. Fakat fuarı gezenlerin çoğu sanat eseri satın almak için değil, çağdaş sanatçıların eserlerini toplu olarak görmek için geliyor. Fuarın en büyük yararı da yılda en az 25 - 30 bin izleyene bu imkanı sağlaması.
Bu yılki İstanbul Sanat Fuarı'nda "İstanbul Modern Sanat Müzesi" projesi de tanıtılıyor.
Ressam Yusuf Taktak'tan öğrendiğime göre, "İstanbul Sanat Müzesi Vakfı", müze olarak kullanılacak bir bina bularak, içini doldurmak için yoğun bir çaba içinde imiş.
Timur Atagök, Leyla Belli, Gönül Nuhoğlu, Sema Şener, Yusuf Taktak, Kadriye Kulin, Murat Cano, Zeynep Germen ve Nil Duran'dan oluşan yönetim kurulu, çağdaş müzecilik anlayışında durağan değil, yaşayan bir müze oluşturmak arayışında. Kalıcı koleksiyon yanında ulusal ve uluslararası sergilere ve eğitim faaliyetlerine imkan verecek. Arşiv ve kütüphane oluşturacak.
Sanatseverlerin İstanbul'un "modern bir sanat müzesine kavuşması" için yardımları bekleniyor. Her sanatsever bir eser hediye etse veya bir tabloya ödediği ölçüde bağış yapsa, "damlaya damlaya göl olacak." İstanbul modern sanat müzesi kurulacak.
Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr