SEÇİM günü, sandık başında, seçmen listesinde adınızı bulamayıp "ağlaşmak" istemiyorsanız, şu günlerde mahallenizin muhtarının bulunduğu binaya kadar bir zahmet gidip duvara asılan "seçmen listelerini kontrol ediniz".
Sayın halkımıza maalesef gerekli duyuru yapılamadı. Uyarı yapılamadı, çok kimsenin haberi yok. Listeler 14 Ocak akşamı askıdan indirilecek. O tarihten sonra listelere itiraz hakkı kaybolacak.
Muhtarlıklarda askıya çıkarılan "seçmen listeleri"nde nelere bakacaksınız?
1- Sizin ve aileniz fertlerinin isimleri listede var mı? İsimler doğru yazılmış mı?
2- İsminiz seçmen listesinin kaçıncı sayfasında, kaç numaralı satırda yer alıyor? İsminizin yer aldığı seçmen listesindekiler kaç numaralı sandıkta ve nerede oy kullanacaklar?
Bunları ya bizzat kendiniz listelere bakarak öğreniniz. Yahut bir yakınınızı göndererek not aldırınız.
Böylece, seçim günü, sokak sokak dolanıp sandık aramaktan, sandık başında, sayfa sayfa çevirip isminizi aramaktan kurtulursunuz.
- Seçmen listelerine, şu veya bu nedenle isimleri yazılmamış, veya yanlış yazılmış olanlar,
- 18 Nisan 1981 tarihinde ve ondan önce doğdukları halde, yaş küçüklüğü nedeniyle listelere daha önce ismi yazılmayanlar,
- Başka bir mahallenin seçmen listesine yazılı oldukları halde, şimdilerde sürekli olarak ve oturmak amacıyla listenin askıya çıkarıldığı muhtarlık bölgesine gelenler, (halk anlatımıyla 'nakli hane' edenler),
- Askerden terhis olanlar,
seçmen listesine yazılmak veya düzeltme için 14 Ocak'ta listeler askıdan indirilinceye kadar (açık anlatımıyla yarınki perşembe günü saat 17.00'ye kadar) başvuruda bulunabilirler.
Başvurular "ilçe seçim kurulu başkanı"na yazı ile veya sözlü olarak yapılabilir. Bu başvurulardan hiçbir masraf alınmaz (ilçe seçim kurulu başkanlığının adresi muhtarlıktan öğrenilebilir).
Başvurular bir tutanağa kaydedilir. Başvurana imzlatılır. Başvuruyu yapan, seçmen listesinde ne gibi bir düzeltme veya ne gibi bir ekleme yapılmasını istiyor ise, onunla ilgili belgelerini yanında götürmek zorundadır. Kimlik belgesi, muhtarlık belgesi, terhis belgesi başvuruda kullanılabilecek belgelerdir.
Başvuruda bulunana, hangi tarihte ne için başvuru yapmış ise, bu konuda bir alındı belgesi verilir.
İlçe seçim kurulu başkanının bulunmaması halinde başvuru yazılı olarak ve alındı belgesi karşılığında nöbetçi Cumhuriyet savcısına da yapılabilir.
Sayın okuyucularım, seçmen olarak belediye seçimlerinde, milletvekili seçimlerinde görevimizi yerine getirebilmemiz için isimlerimizin seçmen listesinde olması şart. İsimlerimizi kontrol edebilmek için yarın akşam üzeri 17.00'ye kadar vakit kaldı.
Seçmen listeleri 17 Aralık 1998 Perşembe sabahı saat 8.00'den bu yana, bir aydır, muhtarlık binalarının duvarında asılı duruyor.
Eğer bu listeleri mahalli parti teşkilatları ve seçmenler bir ay içinde incelememiş ise ve yarın akşam üzerine kadar incelemezler ise, bundan sonra "- Yavuuu... Bu seçmen listeleri eksik hazırlanmış. Listelere isimler eklenmiş... İsimler çıkarılmış... Şunun ismi yok... Bunun ismi yok... Sandıkların konulacakları yerler karmakarışık... Kimin hangi sandıkta oy vereceği belli değil..." şeklinde konuşmaya kimsenin hakkı olamaz.
Vatandaşlık vazifenizi ihmal etmeyiniz. Listelerde isminizi kontrol etmediniz ise, yarın akşam üzeri 17.00'den önce muhtarlık binasına kadar bir zahmet gidip geliniz.
Yazara E-Posta: g.uras@milliyet.com.tr
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025