ARSASI olmadan, parası olmadan 80 günde bir kolej binası inşa edilir ve de eğitime başlanabilir mi? Burası Türkiye abicim!.. Burası "ifrat ile tefrit" diyarı... Okul vardır 8 yılda tamamlanamaz. Okul vardır 80 günde inşa edilir.
Türk Eğitim Derneği İstanbul Koleji Vakfı'nın genç üyeleri, Atom Damalı, Aclan Acar, Akın Öngör, Murat Vargı, Ahmet Kurtaran İstanbul'da bir Ankara Koleji açmak için yola çıktılar. Ve de binası 80 günde inşa edilen kolej öğretime başladı.
Bankacılık, finansman, projeleme, inşaat teknolojisi ve eğitim sistemi bakımından bu "olağan dışı" teşebbüsün hikayesini sayın okuyucularıma aktaracağım.
1997 yılı başında kurulan vakıf, 1997 yılının son günlerinde İstanbul'da kolej açma misyonunu üstlendi. Beykoz'da Kavacık mevkiinde Tepe Evleri ile Acar Evleri arasında, okul için ayrılan 40 dönüm arazi satın alındı. Mustafa Çelen'e anaokulu, ilköğretim okulu ve lise, spor tesisleri ve sosyal tesisler ile çağdaş bir kolej projesi hazırlatıldı.
Sıra geldi inşaat için para bulmaya. Beş bankanın katıldığı korsorsiyum, vakfa 2.5 milyon dolar kredi sağladı.
Bundan sonra vakıf Bekir Polat'ın "Pİ" inşaat firması ile anlaşma yaptı. Bu anlaşma "inanılamaz bir anlaşma"!.. Anlaşma ile müteahhit, araziye her biri 12 metre boyunda 3 bin temel takviye kazığı çakmayı, ana okulu ile ilköğretim okulunun bir bölümünü içeren iki katta 33 bin metrekarelik inşaatı 80 günde tamamlayıp 25 Ağustos 1998 tarihinde binaya öğrenci alınabilir halde teslim etmeyi taahhüt etti.
Hemi de, öyle boş taahhüt değil. Müteahhitin imzası var: "- Beş kuruş para almadan inşaata başlayıp, 80 günde tamamlayacağım. 25 Ağustos'ta okula gelecek öğrenciler sıralarına oturup ders göremez ise, beş kuruş almayacağım. Yaptığım işi vakfa bağışlayacağım. Ama 80 günde işi bitirirsem 2.5 milyon dolarlık hakkım bana ödenecek..."
Ben okul binasını görünceye kadar, herhalde "prefabrike", "uyduruk" bir binadır diye düşünüyordum.
Kolej kompleksinin tamamlanan bölümlerini görünce çok etkilendim. Pırıl pırıl, çağdaş bir yapı ortaya çıkmış. Mimar Çelen'ler, "Yüzyıl Işıl" okulundaki deneyimlerini buraya taşımış. Sınıflar, sıralar, renkler, oyun salonları "resim gibi"... Bu yıl ana sınıfına ve ilköğretim okulunun 1 - 2 ve 3'üncü sınıflarına 132 öğrenci alınmış. Bunların 27'si burslu. Diğerleri yılda 6 bin dolar ücret ödüyor. Ankara Koleji'nin eski mezunları 750 bin dolar burs veriyor. Okula 400 bin dolar bağış yapmışlar.
Atom Damalı ve arkadaşlarının şu anda derdi büyük. İlköğretim okulunun diğer sınıfları ile lisenin hazırlık bölümünün önümüzdeki ders yılına yetiştirilmesi için ek inşaata 4.5 milyon dolar para gerekiyor. Gelecek yıl her biri 6 bin dolar ücret ile kabul edilecek 800 öğrenciden alınacak paralar inşaat giderini karşılayacak boyutta. Eğitim masrafları da dikkate alındığında, inşaata gidecek para 2 yılda öğrenci ücretleriyle ödenebiliyor. Projenin tamamlanması pamuk ellerin cebe girmesine bağlı. Kısa vadeli krediye bağlı.
Sayın okuyucularım... Özellikle genç ve orta yaş grubunda olup, eğitimin, kaliteli eğitimin değerini bilen, yabancı dil eğitiminin önemini bilen okuyucularım. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden Kavacık Kavşağı'na doğru uzanınız. Acar Evleri'nin içine doğru işaret levhalarını izleyerek Ankara Koleji'nin İstanbul Kampusu'na ulaşınız. Yapılanları, kolej tesislerini gözlerinizle görünüz.
Türk Eğitim Derneği'nin kuruluşu Atatürk'ün 1925 tarihindeki bir direktifine dayanıyor. Kurucusu İsmet İnönü ve arkadaşları. Ankara Koleji'nin anaokulunun, ortaokulu ve lisesinin Ankara'da açılış yılı 1930. Atatürk'ün Türk Eğitim Derneği'ne verdiği görev: "Türk çocukları için yabancı dil öğrenimine ağırlık verecek okullar açmak..."
İstanbul'daki Ankara Koleji'nin anaokuluna bu yıl başlayan küçükler, sadece yabancı dil öğrenmiyor, bilgisayar kullanıyor. Türkiye yeni bir yola giriyor. Bu yola girmenin aracı eğitim. Daha iyi eğitim için ise pamuk ellerin cebe girmesi şart.
Yazara E-Posta: g.uras@milliyet.com.tr
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025