Siirt'in HADEP'li Belediye Başkanı Selim Özalp ile hafta sonu sabah saat 8.00'de Kızlar Tepesi'nde buluştuk. Kahvaltı masasının üzerindekileri Siirtliler Derneği Başkanı Başar Akyürek'in eşi Pınar Akyürek'in yardımı ile öğrendim. Şekerli puf böreği (heşvet), bulgurlu kuru köfte (ismeyket), taze tandır ekmeği (ımravvah), kuru tandır ekmeği (ığbeskeek), ince gözleme (fatayor), taze pekmezli tatlı (keekteze), otlu peynir, taze tuzsuz peynir, tereyağı ve Parvari balı ile kahvaltı yaptık. Çay içtik. HADEP'li Başkan Selim Özalp diyor ki, "Şimdilerde halkın sudan ve ekmekten daha fazla güven ve huzura ihtiyacı var."
Sadece Belediye Başkanı değil, herkes bunu söylediğine göre demek ki, terör bittikten sonra şimdi bu sorun gündemin başına gelip oturmuş.
Terör sona ermiş ama on beş yıl önce boşalan veya boşaltılan köylere henüz dönülmediğinden şehirlerdeki huzursuzluk devam ediyor. Siirt köylerini boşaltanlardan bir bölümü ineklerini de alarak Siirt'e gelip yerleşmiş. Otlaklar ve meralar kapalı olduğu için inekler on beş yıldır Siirt'te şehir içinde, bahçelerde, binaların alt katında yaşıyor. Gündüzleri sokaklarda salına salına dolanıyor. Ana cadelerde otomobiller bir yanda, inekler öte yanda hareket halinde. İnekler sokaklardaki çöp kovalarını devirerek çöplerle besleniyor. Bir başka besin kaynağı da yol kenarındaki ağaçlar ve yeşillikler. Valilik geçen yıl yol kenarına 20 bin ağaç diktirmiş. İnekler ağaçları afiyetle yemiş. Bu yıl valilik 20 bin ağaç daha diktirirken her ağacı tahta kafes içine almış. Ama görüldüğü kadarı ile inekler kafeslere rağmen bu defa dikilenleri de yok etmiş.
Belediye Başkanı diyor ki, "Daha önce üretken olan 250 bin Siirtli şimdi sadece tüketiyor. Sanayi zaten yoktu. Hayvan besleme, tarlaları işleme şansı da kalmadı."
Siirt'te sadece gıda maddeleri ile giyim eşyası satılıyor. Çünkü insanların yaşamak için bu iki şeye ihtiyaçları var.
Halk bu durumda olunca belediyenin halktan para toplama imkanı da kalmamış. Belediyenin borcu 31 trilyon liraya yükselmiş. İller Bankası bu yılkı ödeneğin yarısını keserek belediyeye 900 milyar lira göndermiş. Belediyenin 550 çalışanının yıllık bordro tutarı 1 trilyon 220 milyar lira... Buna rağmen belediye temmuz ayı sonuna kadar şehir içi yolları tamamlamaya çalışıyor.
Belediye Başkanı'nın Almanya'dan sağladığı 42 milyon marklık kredi ile Siirt'in kanalizasyon sorunu çözülecek.
Siirt'te hayat zor. Öner Geyik bizi Gülez Caddesi'nde Gözde Eczanesi'nin bodrum katında Mehmet Fahri Ekin'in "Siirt Battaniyesi" dokuma atölyesine götürdü. Tezgahta Fahri Usta'nın oğlu Engin Ekin battaniye dokuyordu. Engin askerden dönmüş 22 yaşında. Günde iki adet "namazlık" dokuyor. Namazlıklar 5 milyon TL'ye satılıyor. Günde bir adet büyük boy battaniye dokuyabiliyor. Satış fiyatı 17 milyon lira. Sayın okuyucularım. Bu fiyatın içinde tiftik var, işçilik var, ekmek parası var. Görünüz Siirt'te hayat ne kadar zor.
Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr