Küresel toplum, birbirinden farklı dinleri, gelenekleri, görenekleri kapsıyor. İnsanları bir arada tutacak ortak değerlere ihtiyaç var. Çeşitliliğin korunarak insanların bir arada yaşaması ancak "Açık Toplum" şartlarının oluşmasıyla mümkün olabilir. Açık Toplum'un temelinde demokrasi vardır. Sosyal adalete dayanan özgürlükler vardır. Hukuk devleti, insan haklarına, azınlıklara ve azınlıkta kalan görüşlere saygı, kuvvetlerin ayrımı ve piyasa ekonomisi "Açık Toplum"un belirleyici özellikleridir. Bunları Soros söylüyor.
Soros, "demokrasiyi önemseyen, gelişmesine imkan tanımayan ekonomik sistemler ayakta kalamaz" diyor.
1970'lerin sonlarından itibaren Doğu Avrupa ülkelerinde demokrasinin gelişmesi için "aktif" bir tavır alan Soros, demokrasi konsuna neden önem verdiğini şöyle anlatıyor: Ülkelerin otokrasiden demokrasiye geçmeleri güç oluyor. Zaman alıyor. Çünkü otokratik rejimlerde iktidarı paylaşanlar imkanlarını kaybetmemek için iktidara sıkı sıkı sarılıyor.
Otokratik rejimlerde iktidarlar ifade özgürlüğünü kısıtlayarak yozlaşmanın derinleşmesine yol açıyor. Refahı sürdüremez hale geldiklerinde kendi içlerinde iktidarı kaybetmeleri mümkün ama, ne yazık ki, ekonomik istikrarsızlık ve sosyal çöküntü, bu ülkelerde demokratik kurumların gelişmesine imkan verecek ortamı sağlayamıyor.
Türk halkı "Soros"u, uluslararası borsacı, Rusya ve Malezya ekonomisini çökerten adam, büyük spekülatör olarak tanır.
Halbuki ünlü filozof Karl Popper'in öğrencisi olan Soros, felsefe, sosyal bilimler ve doğa bilimleri konusunda uzmanlaşmış ve uzmanlığı uluslararası kabul görmüş bir entelektüeldir.
Demokrasiyi önemsemeyen, gelişmesine imkan tanımayan ekonomik sistemlerin ayakta kalamayacağını savunan Soros, "Açık Toplum" başlığı altında topladığı görüşlerini ve felsefesini yaymak için 1979 yılında "Açık Toplum Vakfı"nı, 1991 yılında Orta Avrupa Üniversitesi'ni kurdu. Bu üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığını yapıyor. Orta Avrupa Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Soros, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'nın davetlisi olarak İstanbul'da.
İstanbul'a borsayı tartışmaya, yatırım yapmaya gelmedi. İstanbul'da "Açık Toplum" fikrini tartışacak, Sabancı Üniversitesi ile Orta Avrupa Üniversitesi arasında yapılacak işbirliği için el sıkışacak.
Özay Şendir
‘Diyalektik bir şey’ olarak Lozan tartışması...
16 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Sosyolojik hatalar!
16 Mayıs 2025
Zafer Şahin
Sanatçılar ‘Terörsüz Türkiye’ istemiyor mu?
16 Mayıs 2025
Abdullah Karakuş
Krizler, görüşmeler ve sonuçları
16 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
İttifak’ta görüş ayrılığı çıkmadı
16 Mayıs 2025