Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Feyzi Aslangil'in (1910 - 1965) piyano soloları ile ilgili eski kayıtlara ulaşamamanın zorluğundan yakındığım yazı üzerine Doğan Hızlan Usta uyarıda bulundu. "Feyzi Aslangil'in piyano ile seslendirdiği saz eserleri ve taksimleri "Kalan Müzik Yapımevi" kaset ve diske kaydettirdi. Müzik mağazalarında satılıyor" dedi.
Feyzi Aslangil'i dinlemek isteyen sayın okuyucularıma duyururum. Yetmiş iki dakika uzunluktaki kayıtta 13 saz eseri ve taksim yer alıyor. Piyano sololarını diske ve kasete kaydeden "Kalan Müzik Yapımevi"nin nasıl bir kuruluş olduğunu araştırırken, kurucusu ve yöneticisine ulaştım.
Müzik yapımevinin kurucusu, yöneticisi 1964 Tunceli doğumlu Hasan Saltık isimli bir genç. Dokuz yaşında İstanbul'a gelmiş. İstanbul Devlet Konservatuvarı'na girmiş. Ama bitirmeden hayata atılmış. Unkapanı müzik piyasasında getir - götür işleri yaparken 1991 yılında küçük bir kulübe kiralayarak "Kalan Müzik"i kurmuş. Başkalarının yapmadığı, modası geçmeyen, kalıcı olacak müzik arayışında "klasik Türk müziği ile etnik müziğe" yönelmiş. Taş plaklarda kalıp, unutulan melodileri, sesleri diske ve kasete geçiriyor, ulusal kimliği oluşturan sesleri ve müziği derliyor. Kürt, Alevi, Süryani, Laz müziğini, Cerrahi ve Kadiri tarikat müziğini diske, kasete kaydediyor.
Osmanlı tarihi ve Osmanlı ailesi uzmanı Murat Bardakçı'da olduğunu duyup yıllardır bir kopyasını elde etmeye çabaladığım Osmanlı marşlarını da diske kaydetmiş.
Disk ile birlikte dağıtılan kitaptan öğrendiğime göre, bestecisi Türk olan ilk marş Tazminat'tan sonra bestelenen Ahmed Ağa'nın Asker Marşı. Mahmudiye Marşı 1829 yılında yazılmış. Cezayir, Mecidiye, Aziziye ve Mahmudiye marşları daha sonra bestelenmiş. "Mızıka - yı Humayun" orkestrasının 1900 yılının başlarında seslendirdiği marşlar, her Türk'ün dinleyip, geçmişi hakkında bilgi sahibi olması için önemli belgeler.
Kalan Müzik'in bir başka kaydı, "Osmanlı Sarayı'nda Avrupa Müziği" disk ve kaseti.
Taş plaklardan aktarılan, Üsküdar Musiki Cemiyeti'nden İstanbul türküleri, Seyyal Hanım'dan tangolar, Yorgo Bacanos'tan ud soloları, Sabite Tur Gülerman'dan şarkılar, Lale ve Belkıs hanımlardan düetler yanında, "protest müzik" yapan Grup Yorum'un türküleri, Tamburi Cemil Bey, Udi Hrant ve Feyzi Aslangil'in kayıtları da "Kalan Müzik" tarafından diske ve kasete geçirilmiş.



Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr