Bir bankanın bankacılık işlemi yapma izni ve mevduat kabul etme izni kaldırıldığında, bu bankada parası olanlar, paralarını nasıl alır?
Sadece tasarruf mevduatı sahiplerinin 50 milyar liraya kadar olan paraları "devlet güvencesi"ndedir. "Mevduat Sigortası" hesabından ödenir.
Ticari mevduat sahiplerine, bankaya borç veren diğer yerli ve yabancı bankalar, bankadan başka şekilde alacağı olanlara hiçbir ödeme yapılmaz.
Döviz mevduatı olanların dövizleri bankanın mevduat kabul izninin kaldırıldığı günkü kurdan Türk lirasına çevrilir. Ve Türk lirası üzerinden sadece 50 milyar lirası sigortadan ödenir.
Bankanın, ilişkili olduğu "offshore" hesaplarda veya yurtdışındaki yurtiçindeki kardeş bankalarda hesabı olanlara hiçbir ödeme yapılmaz.
Sigortadan ödeme yapılırken, bankanın söz verdiği oranda faiz tahakkuk ettirilmez. 50 milyar liralık tavan aşılmamak şartı ile mevduata en yüksek faizi veren beş bankaca uygulanan faizin ortalaması kadar faiz tahakkuk ettirilir.
22 banka battı
Son zamanlarda 22 banka battı. Bu bankalarda tasarruf mevduatı olanlara, ticari mevduatı olanlara, bu bankalara borç veren yerli ve yabancı bankalara ve diğer alacaklılara, alacaklarının tamamını devlet tarafından (halkımızın kesesinden) ödedi. Çünkü bu bankalar "kapatılmadan - bankacılık lisansları iptal edilmeden - iflası istenmeden" Fon'a devredildi. BDDK "hesap başı" 100 milyar lira veya 50 milyar lira ödeme tavanını dikkate almadan ödeme yaptı.
Banka sistemindeki sorunlar sona erdi derken, bir bankaya daha "müdahale gerçekleşti".
BDDK, İmar Bankası'nın yönetim kurulu üyelerini görevden alarak Bankalar Kanunu'nun 14'üncü maddesinin 1 numaralı fıkrasına göre, bu kurula üye atadı.
Bu atama, "gerekli tedbirlerin alınması hususunda uyarılan bankanın verilen süre içinde bu tedbirleri uygulamaması veya bankanın emin bir şekilde çalışmasını tehlikeye düşürecek nitelikteki işlemlerin tekerrürü halinde" BDDK tarafından atılacak ilk adımı teşkil etmektedir.
Bundan sonra neler olabilir?
(1) Yeni yönetim bir yerlerden para bulur... Tasarruf mevduatı, ticari mevduat ayrımı yapmadan mevduat sahiplerinin yerli ve yabancı bankaların ve diğer tüm alacaklıların alacaklarının tamamını, vaat edilen faizi de ekleyerek öder. (Sorun bu paranın nereden bulunacağıdır!..)
(2) Bankanın varlıklarının yükümlülüklerini karşılayamayacağını gören yeni yönetim, bankanın tasfiyesini - iflas kararı alınmasını isteyebilir. Bu durumda sadece tasarruf mevduatı sahiplerine, hesap başına sadece 50 milyar liraya kadar "Mevduat Sigortası"ndan ödeme yapılır.
(3) BDDK, bankanın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul iznini kaldırabilir. Bu durumda da tasarruf mevduatı sahiplerine sadece 50 milyar liraya kadar "Mevduat Sigortası"ndan ödeme yapılır.
(4) BDDK bundan önce 22 banka olayında olduğu gibi bankayı Fon'a devredebilir. Bu durumda herhangi bir sınırlama olmadan her türlü mevduat devlet garantisine girmiş olur. Bankadan alacaklı yerli ve yabancı bankalar ve şahıslar tüm alacaklarını devletten alır.
Olabilecekleri sıraladım... Görüleceği gibi tüm yetki BDDK'da... BDDK neyin ne olacağına karar verecek. Biz de göreceğiz.
Özay Şendir
Netanyahu için sonun başlangıcı…
18 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
Eğitim vezir de eder rezil de!..
18 Mayıs 2025
Zeynep Aktaş
Toparlanmanın devamı gelir mi?
18 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
Hande Subaşı: Modellikten geliyorum, ama modayı hiç takip etmiyorum
18 Mayıs 2025
Güldener Sonumut
Yunanistan’ı anlamama sendromu
18 Mayıs 2025