Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

“Tayyip Bey gelmiş. Karşınızda oturuyor. Size soruyor: Ey Türk gençleri... New York’ta finans kuruluşlarında çalışıyorsunuz. Dünyada olan biteni en iyi sizler izliyorsunuz. Söyleyin bana... Başbakan olarak ben neler yapabilirim? Neler yapmalıyım?”
Yılbaşı tatili öncesi New York’ta finans kuruluşlarında çalışan gençlerle sohbet ederken, onlara bunu sordum. Sanki ben Tayyip Bey imişim gibi, onlar da başladılar anlatmaya.
- Tayyip Bey, bu kriz ciddi bir kriz. Dünyadaki değişimi, ekonominin gidişini iyi okumak lazım. Geçici önlemler de önemli ama, bu krizin değiştireceği yapısal dengeleri dikkate alarak “uzun dönemli” düşünemeyenler, “uzun vadeli yeni yapılanmaya gidemeyenler mevcut pozisyonlarını bile koruyamayacak, kaybedecekler.
Onun için, öncelikle yeni bir stratejiye, bu stratejiye dayalı ekonomik ve sosyal plana ve buna dayalı programlara ihtiyaç var. Ülkesini seven bir politikacı olarak lütfen yerel, genel seçimi değil, Türkiye’nin geleceğini düşününüz.
- Tayyip Bey, halka gerçekleri anlatınız. Türkiye’nin durumu ne ümitsiz, ne de çok iyi. Başka ülkeler kadar bizim ülkemizde de ekonomide sorunlar var ve artacak. Halkımız buna hazırlıklı olsun. Ama başkaları o sorunları nasıl çözebiliyor ise biz de çözeceğiz. Halkın ne moralini bozunuz ne de halka hiçbir şey yokmuş gibi gerçek dışı ümit dağıtmayınız.

Olanı biteni iyi okumak gerekiyor
- Tayyip Bey, Türkiye’nin geleceğini beyin gücü, eğitim gücü belirleyecek. Biz bugünü düşünüyoruz diyerek bunu unutmayınız. Tam tersine, bugünden bu konuya öncelik veriniz.
- Tayyip Bey, her şeyi teşvik etmek, hiçbir şeyi teşvik etmektir. Bu kriz bir fırsat yaratsın. Türkiye’nin rekabet gücü olan 5 sektörü belirleyiniz. Sakın ha 5’i 6 yapmayınız. Beşi 3’e veya 4’e indirebilirsiniz. Altı yapamazsınız. Yatırımların ve üretimin bu sektörlerde teşvikine yöneliniz. Rekabet gücü olmayan sektörlerle ihracat yapılamaz. Kaynak israf edilir.
- Tarım çok önemli, ihmal ediyorsunuz. Tarımın ekonomik ve sosyal önemini hatırlayınız. Kriz sonrasında içeride ekonomik ve sosyal huzurun sürdürülmesinde tarım kesiminden yararlanınız.
- Tayyip Bey, her ülke kendi tarımını, sanayiini korumak için belli tedbirler alıyor. Amerika’ya Meksikalılar domates satamıyor. Çünkü Amerikan domates üreticisinin yaşaması gerekiyor. Dış rekabete henüz hazır olamayan fakat gelecek vaat eden sektörlerde bu tür etkin destekler ekonomiye güç katar.

Kamu harcaması can verir
- Tayyip Bey, kriz döneminde ekonomiyi harekete geçirmek için kamunun altyapı yatırım harcamalarını artırması gerekir. Bütçe dengesi önemli ama kriz daha da önemli. Altyapıya dönük kamu yatırım harcamalarını artırınız.
- İçerideki politik çekişmeler ve devamlı gerginlik, Türkiye’ye güveni zayıflatıyor. Türkiye hakkında yanlış değerlemelere yol açıyor. Size tavsiyede bulunmak bize belki yakışmaz ama, şu kritik dönemde iç politika çatışmalarından uzaklaşmanızda, yapıcı yaklaşımınızda yarar var.
Onlar anlattı. Ben de “Tayyip Bey olarak!” not aldım. Masanın etrafında Serdar Kaya, Harun Ada, Tuğba Temurcan, Şeref Türkmenoğlu, Süleyman Erman vardı. Süleyman Erman New York’a yeni gelmiş. Diğerleri uzun süredir New York’ta finans kuruluşlarında çalışıyorlar.
Türk Finans Network Group (TFNG) adını verdikleri bir grup oluşturmuşlar. (www.finansnetwork.com) Serdar Kaya’nın başkanlığını yaptığı grup, kısa sürede ABD dışında, Avrupa, Yakındoğu ve Türkiye’de de örgütlenmiş. Hemen her ülkede finans sektöründe çalışan Türk gençleri bu grup içinde bir iletişim ağı oluşturmuş.
Tanıdıklarım pırıl pırıl gençler. New York’ta çalışıyorlar ama kalpleri Türkiye’de. “Türkiye’ye dönmek isterseniz iş bulabilir misiniz?” diye soruyorum. Biz Amerika’da iş bulabildiğimize göre, Türkiye’de de buluruz“ diyorlar. Türkiye’de yaşayanlardan daha iyimserler.