Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Asım Kocabıyık’ı on gün önce Borusan Filarmoni Orkestrası’nın yılsonu konserinde görmüştüm. Hal hatır sormuştum. Yeni yıl için iyilikler dilemiştim. Dün ölüm haberini alınca üzüldüm. “Asım Bey” ilk kuşak sanayicilerimizdendir. 1974 yılından beri tanırdım. Asım Kocabıyık’ın ve Borusan’ın hikâyesi, Türkiye’de sanayileşmenin nasıl başlayıp nasıl geliştiğini gösterdiği için ilginçtir.
Asım Kocabıyık 1924 yılında Afyon’un Tazlar köyünde doğdu. Ailesi 1930 yılında köyden Afyon’a göçtü. Babası, amcasıyla birlikte bakliyat ticareti yapmaya başladı. Babası daha sonra bakliyat işini sürdürmek için İstanbul’a yerleşti. Asım Kocabıyık sekizinci sınıftan sonra 1938 yılında İstanbul’a geldi. İstanbul’da hububat ticareti yapan babası 1939 yılında hububat alım-satım işi TMO’ya devredilince işsiz kaldı.
O yıllarda Karabük Demir Çelik fabrikaları üretime başlamıştı. Babası demir çelik işine girdi. Asım Kocabıyık İktisat Fakültesi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra babasının 1944 yılında kurduğu İstikbal Ticaret AŞ’ye yüzde 5 payla ortak oldu. Ve bu şirkette çalışmaya başladı. İstikbal Ticaret AŞ demir çelik ürünleri ithal ediyor, kuru meyve ihraç ediyordu. 1952 yılında babasının ölümünden sonra şirketin başına geçti.
1950’li yıllarda demir ithal ederek iç piyasaya satmaya başladı. Bu arada “Türkiye’de ne tür bir sanayi tesisi kurulabilir?” arayışına girdi. 1958 yılında boru fabrikası kurarak ticaretten sanayiye geçiş yaptı.

Eğitime, kültüre, sanata katkı
Borusan, istikrarlı bir gelişme ve büyümeyle 2000’li yıllarda Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret gruplarından biri haline geldi. Küçük bir köyde başlayan yolculuğun sonunda, cirosu 4 milyar dolar, sabit kıymetleri 1.6 milyar dolar, özkaynağı 1 milyar dolar olan bir “Borusan Grubu” oluştu.
Asım Kocabıyık, Vehbi Koç,
Nejat Eczacıbaşı, Feyyaz Berker gibi işadamları ile Sosyal Etütler Konferans Heyeti’nin (şimdilerde TASEV oldu), TÜSİAD’ın, TEMA’nın, TEV’in, İKV’nin ve İKSV’nin kurucu ve ilk yöneticilerinden biridir.
1992 yılında kurduğu “Kültür Eğitim Vakfı” ile eğitime, 1994 yılında kurulan Borusan Filarmoni Orkestrası ile kültüre katkısı büyüktür.
Asım Kocabıyık sağlığında Borusan Grubu’nu kurumsallaştırmayı başardı. Oğlu ve kızları babasının yolundan giderek Türkiye’nin eğitim sanat ve kültür hayatına önemli katkılarda bulunmayı sürdürüyorlar.
Allah rahmet eylesin. Ailesine başsağlığı dileklerimi sunuyorum.
Asım Bey’in hayat öyküsü, “Tazlar Köyünden Borusan’a” Doğan Kitap tarafından yayınlandı.