Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Halk, sabah Telekom, akşam Telekom hikayesi dinlemekten bıktı. Usandı. Sabah kalk Telekom. Akşam yat Telekom... Yeter artık.
IMF’yi memnun edeceğiz diyerek 1999 Aralık ayından bu yana atmadığımız "takla", girmediğimiz "kılık" kalmadı.
Bu ne biçim Telekom ki, Türkiye’nin kurtuluşu ona bağlı. Bu ne biçim Telekom ki, IMF’nin istekleri bitmiyor!

Sayın okuyucularım, Ankara’da bu işlerin içinde yoğurulan arkadaşımız Zülfikar Doğan yazdı:
• IMF Telekom konusunda ne yapacağımız hakkındaki talimatını bize 1999 yılında verdi. Bu talimat 1999 Aralık ayında imzaladığımız "Niyet Mektubu"nda yer aldı. Biz bu talimatta istenilen her şeyi yaptık.
• Telekom’u Ticaret Kanunu’na tabi bir şirket haline getirin dediler. Getirdik.
• Telekomünikasyon piyasasını rekabete açın dediler. Açtık.
• Özerk düzenleyici üst kurul oluşturun dediler. Telekomünikasyon Üst Kurulu’nu oluşturduk.
• Telekom’un ses ve görüntü nakli ve diğer alanlarındaki tekelini kaldırın dediler. Bununla ilgili kanunu çıkarttık. Tekel 2003’te sona eriyor.
• Telekom’un yüzde 20 hissesini yabancı ortağa satmak üzere özelleştirin dediler. Biz daha da ileri gittik. Yabancıları memnun etmek için önce yüzde 33’ünü, daha sonra yüzde 49’unu satmayı kabullendik. IMF’nin bizden 1999 Aralık ayında istediği, Telekom’un sadece yüzde 20’sinin yabancılara satışıdır.

Sayın okuyucularım, biz Telekom’un hisselerinin yüzde 33.5’lik bölümünü blok olarak özelleştirmek için 14 Aralık 2000 tarihinde ihale açtık. Hiçbir talip çıkmadı.
Dünyada her ülke Telekom’unun illa da çoğunluk payını satmadı. Telekom’unun azınlık payını satışa çıkaran tek ülke biz değiliz. Güney Afrika (% 30), Çek Cumhuriyeti (% 27), Danimarka (% 46), Belçika (% 49.9), Romanya (% 35), Meksika (% 20.4) azınlık payı ile Telekom’unu özelleştiren ülkelerdir.
Şimdi de IMF’nin Telekom konusundaki bitmeyen istekleri halkımıza "yapısal reform" diye takdim ediliyor.
Mümtaz Soysal Hocamız uyarıyor: "Ne demek yapısal reform? Telekom satışı neden yapısal reform oluyor? Yapısal demek, adı üzerinde yapıya, yapılanmaya ilişkin demek. Telekom’un yapısallık sorunu çoktan çözülmüş, çağdaş yeni bir yapı ortaya çıkmış. Türkiye’de 1993 yılından bu yana bir kanun hükmünde kararname ve beş kanun ile ve bunlar dolayısıyla çıkarılmış. Anayasa Mahkemesi kararlarıyla oluşmuş bir telekomünikasyon hukuku var. Bu çerçevede Türk Telekom AŞ, yürürlükteki Anayasa hukukuna göre hisselerinin yarıdan fazlası kamuya ait olması gereken, ama başka şirketler gibi ticaret hukukuna tabi, lisans haklarını devretme yetkisine sahip, ulusal ve uluslararası rekabete açık bir şirket." Sayın okuyucularım, bu şirketin hisseleri yabancılara da satılır, borsada da satılır...
Ama biz tartışmalarla geciktik... Dünyada Telekom şirketlerinin pazarı "öldü"... Günümüzde Telekom şirketlerine ölmüş eşek fiyatına bile alıcı bulmak zor... Ama IMF takmış Telekom’dan çengeli Türkiye’ye... Sabah kalk Telekom. Akşam yat Telekom!..
Bu ne biçim bir iştir ki, Telekom ile ilgili olarak IMF’nin her istediğini yaparsak, Türkiye kurtulacak!.. Olmaz böyle bir şey.