Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Total, dünyanın 5’üncü büyük petrol şirketi. 2014 yılı satışları 236 milyar dolar. Total’in dünyanın değişik ülkelerinde farklı konularda yatırımları var. Türkiye pazarına, akaryakıt tedariki, depolaması ve dağıtımı yapmak için 1992 yılında girdi. Geçtiğimiz günlerde satışa çıkarılan Türkiye’deki akaryakıt istasyonları ile ticari satış, tedarik ve lojistik varlıkları 325 milyon euro bedelle Demirören Holding tarafından satın alındı.

Total’in alınması Türkiye’ye güven
Dünya konjonktürünün dalgalı olduğu günlerde ve Türkiye’de politik ve ekonomik belirsizliklerden söz edilen bir dönemde, Demirören Holding’in, bu büyüklükte bir satın almayı gerçekleştirmesi, grubun ekonominin ve ülkenin geleceğine güvenini göstermektedir.

Haberin Devamı

EPDK’nın (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun) 1 Eylül 2015 tarihli verilerine göre, Türkiye’nin pazar payına göre 5. büyük akaryakıt dağıtımcısı olan Total, 456 istasyonda akaryakıt ürünleri satışı yapıyor. Bayi ağı toplam akaryakıt satışlarının yüzde 5.5’unu gerçekleştiriyor.

İzmit Gebze, İzmir Aliağa ve Samsun’daki 300 bin m3/yıl toplam kapasiteli modern akaryakıt tesisleri ve bu tesislerin deniz terminalleri ile depolama ve dağıtım hizmeti veriyor. Devir işleminden sonra madeni yağ ve kokusuz LPG faaliyetleri ayrı bir şirketin çatısı altında toplanacak.

Uzun süredir enerjide

Total’i satın alan Demirören Holding, 60 yıldır imalat ve inşaat, turizm, eğitim ve medya sektörlerinde faaliyet gösteriyor.Demirören Holding’in bağlı şirketlerinden Milangaz ülkenin ilk LPG tedarikçisi. Milangaz LPG Dağıtım şirketi, İstanbul Sanayi Odası’nın hazırladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 2.5 milyar TL’lik net üretimden satışlarla Türkiye’nin en büyük 21’inci şirketi durumunda.

Milangaz 26 dolum tesisi ve 10 bin bayii ile tüplü gaz, oto gaz ve dökme gaz dağıtımı yapıyor, 656 adet otogaz istasyonuna sahip, ayrıca ülkedeki ulusal ve uluslararası petrol ve LPG şirketlerine toplu satış yapıyor. Demirören Holding’e bağlı Moil Petrolcülük’ün 438 akaryakıt istasyonu var. Akaryakıt dağıtım pazarında yüzde 1.6 pazar payı ile 10’uncu sırada.

Haberin Devamı

13 bin istasyon var

Türkiye’de akaryakıt sektörü 4 rafineri, 90 dağıtım şirketi, 108 depolama tesisi ve 12.984 akaryakıt istasyonu ile ülke geneline yayılmış önemli bir sektör.

Sektörün büyüklüğü 120 milyar dolar olarak açıklanıyor. Sektör, kurumlar ve gelir vergisi hariç yılda 60 milyar TL tutarında ÖTV ve KDV tahsilatı yapıyor.

EPDK verilerine göre, Türkiye’de 2013 yılında 4.8 milyon m3, 2014 yılında 5.0 milyon m3 (2.8 milyon ton) otogaz tüketildi.

Total’in alınması Türkiye’ye güven
2014 yılında benzin tüketimi 1.9 milyon ton, değişik tür motorin tüketimi 17.6 milyon ton.

EPDK, 2014 yılında toplam akaryakıt tüketimini 20.1 milyon ton, otogaz ile birlikte toplam tüketimi 22.5 milyon ton olarak açıkladı. Gene EPDK verilerine göre 2014 yılında toplam madeni yağ talebi 590 bin ton oldu.