Rakama bakmadan konuşursanız yanlış şeyler söylersiniz. Rakama bakmadan karar alırsanız, yanlış kararlar alırsınız.
Örnek mi? Alınız size bir örnek: "Efendim... Türkiye'de insanlar lükse düştü... Herkesin altında bir Mercedes, bir Jaguar, bir BMW... Bütün dövizlerimiz lüks otomobile gidiyor!.."
Acaba bu söylenenler doğru mu? Bu söylenenler doğru ise, lüks otomobile vergi koyma kararı da doğrudur. Lüks otomobil ağır vergi ile pahalı hale getirilince, otomobil ithalatı yavaşlar. Otomobile ödenen döviz azalır...
Şimdi bu sözleri bir yana bırakıp, rakamlara bakalım...
Bu yılın ilk 8 ayında (ocak - ağustos aylarında) 138.047 adet yerli, 151.705 adet ithal otomobil satılmış.
Sekiz ayda satılan 151.705 adet ithal otomobili lüks olanlar, lüks olmayanlar diye iki gruba ayıralım.
Lüks ithal otomobilleri Mercedes, BMW, Jaguar, Jeep Cherokee, Land Rover gibi her biri 50 bin dolar (35 milyar Törkiş lira) ile 100 bin dolar (70 milyar Törkişh lira) dolayında satılan otomobiller. Lüks olmayan ithal otomobiller ise, yerli otomobillerle fiyat yarışı içinde olan küçük ve orta boy Opel, Volkswagen, Peugeot gibi, her biri 15 bin dolar (10 milyar Törkiş lira) ile 20 bin dolar (15 milyar Törkiş lira) arasında satılan otomobiller.
İlk 8 ayda satılan lüks otomobilleri alt alta sıralayalım:
61 adet Jaguar, 417 adet Chrysler (Cherokee), 602 adet Land Rover, 1.627 adet Mercedes, 2.097 adet BMW... Falan filan... Topluyorsunuz 7.439 adet lüks otomobil satılmış.
Öte yanda lüks sayılmayan ithal otomobillerini topluyorsunuz 144.266 adet. Sekiz ayda satılan her 100 ithal otomobilin 5 tanesi lüks ithal otomobil 95 tanesi lüks olmayan ithal otomobil.
Otomobillerin piyasadaki ortalama perakende satış fiyatları ile ilk 8 ayda satılan otomobil sayısını çarparak her marka otomobilin 8 aydaki satışı karşılığı halkımızın ödediği faturaya bakalım. 7.439 lüks otomobile ödenen para 457 milyon dolar karşılığı Törkiş lira... Lüks olmayan otomobillere yapılan ödemelere bakalım. Halk otomobili sayılan Volkswagen otomobillerinden 8 ayda 23.267 adet satılmış. Halkımız bu otomobillere 450 milyon dolar karşılığı Törkiş lira (lüks otomobillerin tümüne ödenen kadar para) ödemiş.
Lüks sayılmayan otomobillere 8 ayda ödenen paranın toplamı 2.2 milyar dolar. Demek ki ithal otomobiller için halkımızın cebinden çıkan her 100 liranın 17 lirası lüks otomobile, 83 lirası lüks olmayan otomobile gitmiş.
Sayın okuyucularım, bu yazının altında verilen tabloda ithal otomobillere yılın ilk 8 ayında yapılan toplam ödeme olarak gösterilen 2.6 milyar dolar, otomobillerin ithal fiyatı değil, yurt için perakende satış fiyatıdır. Buna dikkatinizi çekerim.
Yılın ilk yarısında (ocak - haziran) aylarında karayolu taşıtları ve parçaları ithalatı için Türkiye'den çıkan para 2.2 milyar dolardır. Bunun içinde lüksü ve lüks olmayanı ile otomobil, kamyon, otobüs vardır. Yerli üreticilerin getirdikleri parçalar vardır.
Rakama bakınca neleri gördük? (1) İthal otomobillerin sayı ve değer olarak büyük bölümü lüks olmayan, halkın kullandığı otomobiller. (2) Lüks otomobil ithalatı sanıldığı kadar sayıca ve değer olarak büyük değil. (3) Lüks otomobil ithalatını frenlemek ile ithal otomobile olan talep sınırlanamaz. Çünkü talep ağırlığı küçük otomobillerde yoğunlaşıyor.
Açıklama: Otomobillerin iç piyasadaki ortalama satış fiyatlarına dayalı olarak, her marka otomobil için o ayda yapılan ödemelerin toplamı tahmin edilmiştir.
Yazara E-Posta: guras@milliyet.com.tr